Čokoladni ili voćni desert u čaši - izaberite najbolji recept
Deserti u čaši savršen izbor za desert za sve prilike i prigode
Deserti u čaši savršen su izbor za desert za sve prilike i prigode. Ponekad je od bezbroj različitih recepata teško izabrati onaj pravi. Izdvojili smo za vas dva recepta za desert u čaši koji će vas oduševiti – i to jedan voćni i jedan čokoladni.
Panna Cotta
Donosimo recept za voćni desert u čaši, koji osim što je vrlo ukusan i osvježavajući ima i dekorativan izgled.
Sastojci:
- 65 dkg jagoda
- 120 ml punomasnog mlijeka
- 300 ml vrhnja
- žličica ekstrakta vanilije
- 7 dkg šećera
- 3 žlice šećera
- 7 g želatine
- žličica soka od limuna
- prstohvat soli
- jagode za ukrašavanje
Priprema:
Propasirajte jagode. Podijelite na dva dijela – 2/3 i 1/3.
U posudi umutite želatinu i mlijeko. Ostavite 10 minuta.
Stavite kuhati vrhnje, šećer i sol. Pustite da kuha dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Umiješajte želatinu i odmah miješajte dok se ne otopi. Dodajte 2/3 pirea od jagoda i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
Ulijte u čašu i stavite u hladnjak na 3 sata.
Napravite preljev od 1/3 pirea od jagoda i stavite kuhati zajedno 3 žlice šećera i sokom od limuna. Zagrijete dok se šećer ne otopi i maknite s vatre. Ohladite i prelijte preko panna cotte.
Ohladite, ukrasite s jagodama i poslužite ovaj desert u čaši koji je idealan za sve prilike i prigode.
Mousse od tamne čokolade
Drugi recept za desert u čaši je čokoladni desert. Svima poznati desert mousse možete pripremiti i poslužiti kao desert u čaši.
Sastojci:
- 12 dkg tamne čokolade
- šalica vrhnja za šlag
- 12 dkg mliječne čokolade
- šalica vrhnja za šlag
- 12 dkg bijele čokolade
- šalica vrhnja za šlag
Priprema:
Svaku vrstu čokolade natrgajte na male komade i stavite u zasebne posude. U svaku posudu dodajte 60 ml vrhnja za šlag.
Kuhajte na pari jednu po jednu vrstu čokolade. I stavite sa strane da se ohladi.
Kada se čokolada ohladi u svaku posudu dodajte tučeni šlag i dobro promiješajte dok se smjese ne sjedine. U vrećice stavite svaku vrstu čokolade.
Izlijte prvi mousse u čašu i stavite u hladnjak na 15-ak minuta. Ponovite s preostale dvije čokolade. Mousse od čokolade ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata prije posluživanja.