Top recept

Sezona je bobica bazge. Donosimo recept za najfiniji sirup u 3 koraka

Ljekoviti napitak za jačanje imuniteta lakše je napraviti nego što mislite

FOTO: Pexels

Većina vas je sigurno već isprobala sok od bazge koji se radi od cvjetova bazge, no isto tako možete napraviti ljekoviti sirup od bazge koji se radi od bobica bazge. Preskočite kupovnu verziju i isprobajte ovaj jednostavni sirup od bazge recept koji vam donosimo u nastavku. Osim finog okusa, sirup od bobica bazge ima nevjerojatne zdravstvene prednosti, a lakše ga je napraviti nego što mislite.

Kada se beru bobice za sirup od bazge?

Bobice bazge se beru pri kraju ljeta kad sazriju do tamnoljubičaste boje. Naime, najčešća vrsta bazge u Europi je sorta Sambucus nigra, poznata i kao europska bazga ili crna bazga. Ona cvjeta u toplijim mjesecima, a daje plodove u hladnijoj sezoni. Preporučuje se da cvjetove bazge i bobice bazge berete u divljini, u prirodi, izvan grada. Također, dobro je znati da se beru samo crni, zreli plodovi, a odstranjuju peteljke jer nisu jestive.

Bobice bazge imaju visok udio hranjivih tvari

Bobice bazge su niskokalorična hrana puna vitamina C, dijetalnih vlakana i antioksidansa u obliku fenolnih kiselina, flavonola i antocijana. Zbog visokog sadržaja vitamina A, bobice bazge su izvrsne za zdravu i njegovanu kožu. Ne samo da su hranjive, već mogu pomoći u rješavanju simptoma prehlade i gripe, podržavaju zdravlje srca i bore se protiv upala i infekcija.

Bobice bazge sadrže:

  • Visok udio vitamina C
  • Visok udio vitamina A
  • Visok udio dijetalnih vlakana
  • Dobar su izvor fenolnih kiselina
  • Dobar su izvor flavonola
  • Bogate su antocijaninima
  • Bogate antioksidansima

Ne preporučuje se jesti bobice bazge dok su zelene ili sirove jer mogu izazvati mučninu i povraćanje. Zagrijavanjem bobice bazge gube svoja otrovna svojstva. Ujedno, tu se krije i odgovor na pitanje “sirup od bazge kuhati ili ne”. Kuhanje eliminira ovaj toksin, zbog čega je sirup od bazge najbolja opcija za konzumaciju ovog zdravog bobičastog voća.

reecept za sirup od bazge
Unsplash

Zdrastveni benefiti sirupa od bobica bazge

  • Jača/stimulira imunološki sustav
  • Štiti od bakterijskih i virusnih infekcija
  • Smanjuje simptome i trajanje prehlade ili gripe
  • Pomaže u čišćenju i upali sinusa
  • Prirodni diuretik (pospješuje rad crijeva)
  • Ima protuupalna djelovanja
  • Ublažava simptome alergije

Postoji i mnogo drugih načina da iskoristite zdravstvene dobrobiti bobica bazge i da istovremeno uživate u njihovom okusu. Osim sirupa od bazge, možete napraviti čaj od suhih bobica bazge, džem od bobica bazge, vino od bazge, te liker od bobica bazge.

Jednostavni sirup od bazge recept

Sirup od bazge – sastojci:

  • 1 kilogram svježih, potpuno zrelih bobica bazge bez peteljki
  • 1 litra vode
  • 0,75 kg šećera
  • 2 cm svježeg korijena đumbira
  • 1 neprskani limun (sok ii korica)
  • 0,5 kg domaćeg meda

Sirup od bazge – priprema:

Korak 1

Naberite bobice bazge, zatim ih vilicom pažljivo odvojite od stabljike. Pripazite, bobice ostavljaju na rukama crvenu boju koju je teško oprati.

Jedan trik kako izbjeći mukotrpno čišćenje bobica bazge: nabrane bobice sa peteljkama stavite u vrećice i zamrznite. Jednom zamrznute, lako se odvajaju od peteljke odnosno, jednostavno otpadaju sa grančica i time vam uveliko olakšavaju posao.

Korak 2

Očišćene bobice bazge operite i stavite u lonac, te prelijte vodom toliko da voda bude dva prsta iznad bobica. Pustite da voda zavrije, zatim smanjite vatru i lagano kuhajte uz miješanje 15-20 minuta dok bobice ne omekšaju. Procijedite smjesu kroz gusto cjedilo ili gazu.

Ostatke bacite u kompost ili stavite u posude za led, dodajte vode, te ih koristite ih u napitcima tijekom zime.

Korak 3

U malo ohlađenu procijeđenu tekućinu, dodajte šećer, naribani đum­bir, sok od limuna i naribanu koricu li­muna. Vratiite na vatru, zagrijte i lagano kuhajte oko 10 minuta dok se sav šećer ne otopi. Maknite sa vatre, dodajte med, dobro izmiješajte i prelijte u prethodno zagrijane čiste staklene boce.

Sirup od bobica bazge čuvajte na hladnom i mračnom mje­stu (može i u hladnjaku). Ovako pripremljen sok od bobica bazge se razređuje sa vodom, a može trajati 2-3 mjeseca.