U čemu je tajna dobrog roštilja? Kako se radi dobra marinada za roštilj?
Kratki vodič za pripremu najboljeg roštilja
Priprema marinade prvi je korak u pripremi dobrog roštilja. Za ukusno i mekano meso s roštilja zaslužna je dobra marinada. Donosimo tri recepta za marinadu za meso, ribu i povrće na roštilju. Izaberite recept prema svom ukusu.
Osnovna marinada za roštilj:
- 2 dcl biljnog ulja
- 1 dcl kečapa
- 2 režnja češnjaka
- 4 žlice jabučnog octa
- 4 žlice smeđeg šećera
- 4 žlice soja umaka
- malo čilija u prahu
Sve sastojke zajedno pomiješajte i kada dobijete jednoličnu smjesu krenite s mariniranjem. Marinadu za roštilj čuvajte u hladnjaku u staklenoj posudi.
Marinada za roštilj s limunom:
- 1 limun – korica i sok
- 2 češnja češnjaka – zgnječena
- 3 grančice ružmarina – sitno nasjeckane
- 5 žlica maslinovog ulja
U staklenoj posudi ili vrećici s patent zatvaračem sve sastojke pomiješajte. Kada dobijete jednoličnu smjesu, marinirajte povrće, ribu ili meso u pikantnoj marinadi od limuna.
Marinada za roštilj od meda:
- 2 češnja češnjaka – zgnječena
- crvena paprika – sitno nasjeckana
- 15 grama svježeg peršina – sitno nasjeckanog
- 3 žlice meda
- 1 dcl biljnog ulja
Sve sastojke kao i kod prethodne marinade stavite u posudu ili vrećicu s patent zatvaračem i dobro izmiješajte. Marinirajte povrće, ribu ili meso u marinadi od meda za ukusni i sočni roštilj.
Bez obzira koji recept odabrali ribu, meso ili povrće ostavite u marinadi minimalno jedan ili maksimalno 24 sata.