Vikend recept

Ovo bi mogao biti najbolji recept za čokoladnu tortu s makom, a trik je u jednom sastojku

Dala nam ga je Matejka Buča s bloga Like Chocolate

FOTO: matejka buča

Torte s čokoladom i makom u posljednjih su nekoliko godina postale široko prihvaćene, a pita li se domaću gastro blogericu Matejku Buču, za nju će vam trebati samo jedan provjereni recept. Nalazi se u njezinoj hit kuharici Svaki dan, a radi se tek minimalno prilagođenom receptu njezine majke za mak kocke. Tajna ovog kolača je, otkrila je, u voćnom čaju kojim se preljeva vruća torta. Taj čaj tortu dugo drži sočnom, a također dodaje jednu lijepu aromatičnu notu koja se odlično slaže s gorčinom čokolade. Cijeli recept možete provjeriti u nastavku.

Torta od maka s čokoladom

matejka buča

Sastojci

Torta

  • 6 jaja odvojeno bjelanjci i žumanjci
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera
  • 120 g omekšanog maslaca
  • 200 g maka
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice sode bikarbone ili praška za pecivo
  • 100 ml vrućeg voćnog čaja

Glazura

  • 150 g tamne čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag

Za posluživanje

  • Tučeno vrhnje za šlag
matejka buča

Priprema

1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, kalup za tortu premažite maslacem, a donju stranu obložite papirom za pečenje.

2.Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte polovicu šećera pa miksajte dok se sav šećer ne otopi.

3. Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok smjesa ne postane blijeda i gusta te dvostruko voluminoznija a zatim dodajte maslac i nastavite misakti dok ne dobijete laganu, blijedu smjesu. Žumanjcima zatim dodajte mak, cimet i prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Kratko izmiješajte.

4. Sada malo-pomalo špatulom u smjesu od žumanjaka dodajte snijeg od bjelanjaka, pazeći da ne izbijete zrak iz smjese. Prelijte u kalup, poravnajte površinu pa pecite 25 – 35 minuta, dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne iziđe čista.

5. Vrući kolač prelijte vrućim voćnim čajem kojeg ste skuhali prema uputama. Ohladite u kalupu.

6. Za glazuru sitno nasjeckajte čokoladu pa je prelijte vrućim vrhnjem za šlag. Pustite da odstoji tako dvije minute, a zatim dobro promiješajte dok ne dobijete sjajnu i glatku glazuru.Premažite hladni kolač, još malo sve zajedno ohladite pa poslužite uz tučeno vrhnje za šlag.