Gastro vijest

Matejka Buča ima novu slatku kuharicu. S nama je podijelila recept za top kolač s maslinovim uljem

Slastice za svaki dan sadrže donose više od 80 recepata na 244 stranice

FOTO: matejka buča

Rad poznate food blogerice Matejke Buče pratimo već godinama. Bili smo na predstavljanju njene prve kuharice Svaki dan i razgovarali smo s njom povodom izlaska njene druge kuharice Svaki dan nešto novo pa nas je sada razveselila vijest o izlasku treće kuharice, ovaj put posvećene isključivo pripremi slastica. Slastice za svaki dan otkrila je putem Instagrama na kojem je prati više od 37 tisuća ljudi. Nastajale su dugo, svaki je recept pomno testiran i od strane nje i od strane pratitelja koji su se javili da sudjeluju, a iza svakog, kaže, stoji u potpunosti.

matejka buča
matejka buča

Kuharica se sastoji se od 244 stranice recepata i savjeta za pripremu deserata; ukupno više od 80 recepata te zbilja mnogo savjeta. Recepti su podijeljeni u sedam kategorija – od osnovnih za kojima ćete iznova posezati kad budete u nedoumici pa sve do torti kao krune svakog slavlja. Slastice u ovoj knjizi su napravljene s maslacem, jajima, šećerom, voćem, čokoladom, orasima, makom i karamelom – možete ih pripremati u raznim prigodama i s različitim razinama iskustva. Slastice za svaki dan možete naručiti putem Matejkine stranice, Like Chocolate, po cijeni od 30 eura s uključenom besplatnom dostavom za cijelu Hrvatsku, a ondje možete i prelistati nekoliko stranica. Jedan od recepata Matejka je odlučila podijeliti s nama, pa vam ga u nastavku prenosimo u cijelosti.

Kolač s maslinovim uljem i balzamičnim jagodama

matejka buča

Sastojci

Kolač

  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g kristal šećera
  • 175 g smeđeg šećera (demerara)
  • 220 g maslinova ulja
  • korica jednog limuna
  • 15 g limunova soka
  • 300 g mlijeka
  • 275 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice sode bikarbone

Balzamične jagode

  • 200 g svježih jagoda
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 4 žlice meda ili javorova sirupa

Za posluživanje

  • 200 g vrhnja za šlag ili sladoled od vanilije

Priprema

1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a okrugli kalup obložite papirom za pečenje i premažite s nekoliko kapi maslinova ulja.

2. Jaja, sol i šećere miksajte na srednjoj brzini 3 do 4 minute, dok smjesa ne postane blijeda, gusta i trostruko voluminoznija. Dodajte maslinovo ulje, koricu i sok od limuna te mlijeko.

3. Zasebno izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa ih dodajte smjesi. Sve kratko izmiksajte pa izlijte u kalup.

4. Pecite 45 do 55 minuta, dok čačkalica koju ubodete u kolač ne iziđe čista. Ohladite u kalupu.

5. Dok se kolač peče, pripremite jagode. Operite ih i narežite na ploškice pa prelijte balzamičnim octom i javorovim sirupom ili medom.

6. Ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat.

7. Ohlađeni kolač poslužite s tučenim vrhnjem i balzamičnim jagodama. Najbolje ga je pripremiti dan prije.