FOTO: Aleksandar Selak/TMG CREATIVE

Pripremili smo četiri jela sa zanimljivim twistom. Oduševio nas je sendvič s okruglicama

Recepti idealni za svakodnevne obroke, ali i za druženja s prijateljima i obitelji

Food hacks

Pripremili smo četiri jela sa zanimljivim twistom. Oduševio nas je sendvič s okruglicama

Recepti idealni za svakodnevne obroke, ali i za druženja s prijateljima i obitelji

FOTO: Aleksandar Selak/TMG CREATIVE

Višesatno stajanje za kuhinjskim štednjakom uz manjak inspiracije nije nam omiljena aktivnost, posebice ne tijekom užurbanog radnog tjedna. No, budući da nije pametno izbjegavati dnevne obroke zbog nedostatka vremena za pripremu, odlučili smo složiti četiri relativno brza jela koja mogu poslužiti kao kvalitetan svakodnevni obrok. Osim toga, jela su idealna i za vikend druženja s obitelji i prijateljima, a zadovoljit će svakoga tko voli eksperimentirati s receptima sa zanimljivim twistom.

Tako smo pripremili sendvič s okruglicama i coleslaw salatom, spicy tacose, burger s tostiranim lješnjacima i popularni Monte Cristo sendvič u povrtnoj verziji. Ulogu glavnih sastojaka u svakom jelu odigrali su proizvodi prvog domaćeg 100 posto plant-based brenda Planet of Plants. Svi su izrađeni na biljnoj bazi te omogućuju da se u omiljenim okusima uživa bez imalo grižnje savjesti. Imajući to na umu, u nastavku donosimo detaljne recepte koji mogu poslužiti kao inspiracija za kreiranje primamljivog jelovnika. Evo detalja.

Burger s povrćem i tostiranim lješnjacima

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • 1 paket Planet of Plants burgera
  • Planet of Plants suncokretovo ulje s dodatkom konoplje
  • Planet of Plants namaz od konoplje
  • nekoliko listova Iceberg salate
  • 1 svježa rajčica
  • 2 peciva za burgere
  • mix od tri svježe rajčice
  • cheddar sir u listićima
  • 3 žlice Planet of Plants majoneze
  • 3 žlice ketchupa
  • 1 žlica senfa
  • 2 žlice tostiranih komadića lješnjaka
  • 1 žlica meda
  • začini po želji
  • panirani luk ili pomfrit

Priprema: Očišćenu papriku nasjeckajte na sitne kockice. U posebnoj zdjeli napravite umak od ketchupa, majoneze, senfa, meda i tostiranih lješnjaka. Začinite ga začinima po želji. Na tavi zagrijte nekoliko kapi ulja te na laganoj vatri ispecite burgere. Pecivo za burgere prerežite na pola. Donji dio peciva obilno premažite pripremljenim umakom, dodajte sjeckanu papriku, prethodno očišćene listove zelene salate, svježu rajčicu izrezanu na kolutiće, burger, listić cheddar sira te poklopite gornjim dijelom peciva. Za dodatnu sočnost, u burger možete dodati i namaz od konoplje. Sastojci su namijenjeni za pravljenje dva burgera. Kao prilog burgerima dodatno pripremite panirane kolutiće luka ili ispecite pomfrit.

Spicy tacosi

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • 1 paket Planet of Plants mljevenog
  • Planet of Plants suncokretovo ulje s dodatkom konoplje
  • 1 bijeli luk
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 svježa zelena paprika
  • 1 svježa crvena paprika
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 1 dcl vode
  • začini – sol, papar, origano, lovorov list, slatka mljevena crvena paprika
  • Tabasco umak ili kajenski papar
  • 1 paket tortilja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 60 g Planet of Plants umaka
  • 100 g ribanog tvrdog sira

Priprema: Očišćeno povrće nasjeckajte na sitne kockice. Na tavi zagrijte nekoliko kapi ulja, dodajte luk te ga lagano popržite. Kada luk poprimi zlatno-žutu boju, na tavu dodajte biljno mljeveno meso. Pustite da se sve zajedno pirja desetak minuta. Sastojcima dodajte začine po ukusu. Mi smo koristili sol, papar, sušeni lovorov list i slatku mljevenu crvenu papriku. Sve dobro promiješajte te dodajte tri žlice koncentrata rajčice. Ovisno o željenoj gustoći umaka, smjesu možete lagano podlijevati vodom tijekom kuhanja. Pri završetku meso začinite kajenskim paprom ili Tabasco umakom, ovisno o ljutini koju želite postići. Dok se mljeveno pirja, u zdjeli sa strane pomiješajte sjeckanu papriku, kiselo vrhnje i Planet of Plants gotovi umak. Začinite origanom, paprom i malo soli. Tortilje posložite na rešetku za pećnicu na način da vise između linija rešetke te ih na nekoliko minuta stavite u prethodno zagrijanu pećnicu kako bi se osušile i poprimile oblik tacosa. Kada je sve gotovo, tacose napunite mljevenim biljnim mesom, prelijte smjesom od umaka i paprike te sve pospite ribanim tvrdim sirom. Količina namirnica dovoljna je za šest do osam tacosa, ovisno o njihovoj veličini.

Monte Cristo povrtni sendvič

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • 1 paket Planet of Plants narezak salame
  • 50 g Planet of Plants umaka
  • Planet of Plants suncokretovo ulje s dodatkom konoplje
  • 3 šnite američkog tosta
  • 100 g naribane gaude
  • šaka rukole
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 svježa žuta paprika
  • 2 jaja
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 žlica mljevene slatke crvene paprike

Priprema: Svježe paprike očistite i nasjeckajte na što sitnije kockice. S tosta uklonite koricu. U dubokom tanjuru promiješajte dva jaja, 1 dcl mlijeka i žlicu mljevene slatke crvene paprike. Sendvič slažite u dva sloja – šnita tosta, umak, salama, paprika, rukola i ribani sir. Još jednom ponovite isti redoslijed te sendvič završite trećom šnitom tosta. Tako posloženi sendvič namočite u mješavinu jaja, pazeći da mješavinom pokrijete sve strane sendviča. Na tavi zagrijte nekoliko kapi ulja te ispecite sendvič sa svake strane dok ne postane hrskav i ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Sendvič s okruglicama i coleslaw salatom

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • 1 paket Planet of Plants okruglica
  • Planet of Plants suncokretovo ulje s dodatkom konoplje
  • 100 g svježeg bijelog kupusa
  • 100 g svježeg ljubičastog kupusa
  • 100 g svježe mrkve
  • sol
  • papar
  • 60 g Planet of Plants majoneze
  • nekoliko listova Iceberg salate
  • 2 ražena peciva
  • umak po želji – curry ili BBQ

Priprema: Za coleslaw salatu naribajte obje vrste kupusa i mrkvu na sitne trakice. U to dodajte majonezu, sol i papar te sve dobro promiješajte. Pripremljenu salatu stavite u hladnjak kako bi povrće upilo sastojke te postiglo svježinu. Na tavi ugrijte nekoliko kapi ulja te na laganoj vatri ispecite okruglice. Sa strane razrežite raženo pecivo na dva dijela te na doljni dio posložite prethodno očišćene listove Iceberg salate, dodajte malo pripremljene coleslaw salate, okruglice i umak po izboru. Mi smo u ovom slučaju koristili curry umak, no, ovisno o preferencijama, zamijeniti ga može i BBQ umak. Sendvič zaokružite gornjim dijelom peciva. Ostatak salate servirajte u zdjelicu kao dodatni prilog sendviču. Količina sastojaka dovoljna je za pravljenje dva do tri sendviča.


Sadržaj nastao u suradnji s brendom Planet of Plants.