FOTO: Marko Miščević

SOI Fusion odsad nudi brunch i sigurno je među uzbudljivijima u gradu

Gastro test

SOI Fusion odsad nudi brunch i sigurno je među uzbudljivijima u gradu

FOTO: Marko Miščević

SOI Fusion, restoran azijske comfort kuhinje, od prvog dana slovi kao pouzdana gastronomska lokacija. Nalazi se u sklopu popularnog Stay Swanky bara i hostela, u Ilici na broju 50, a ponudu hrane mijenjaju rijetko, ali pametno. Uz standardna jela kao što su zeleni curry, ramen ili Pad Thai, s godinama su dodavali i pokoje novo jelo, poput Hainan poširane piletine i rezanaca s đumbirom i mladim lukom. No, ovih su dana predstavili najveći novitet još od otvorenja – sasvim novu brunch ponudu.

Objedinjena je pod simpatičnim nazivom Asian Brunch Foundation, i može se kušati od ponedjeljka do subote, od 8 do 12 sati. Brunch se poslužuje na svim Swankyjevim terasama, pa se nemojte obeshrabriti ako vidite da je SOI zatvoren (otvara se tek u podne). Budući da smo veliki obožavatelji SOI kuhinje, u prvom redu zato što su kroz sve godine poslovanja uspješno zadržali razinu kvalitete, novu smo ponudu otišli probati čim smo mogli. Na brunch jelovniku nalazi se devet jela, koncipiranih tako da svatko može pronaći za sebe, ali i tako da se bez problema mogu međusobno kombinirati.

Labneh (7€)

Cijene su korektne, i kreću se od 7 do 9 eura, a nudi se sve od namaza, preko konkretnijih jela za one gladnije, kao i nekoliko slatkih opcija. Na preporuku osoblja, za prvi smo put odabrali Labneh, Hong Kong French Toast, Kimchi Shakshuku i Dutch Baby & Fried Chicken. Počeli smo, dakle s Labnehom, namazom od cijeđenog jogurta s poširanim jajem, čili uljem, jemenskim zhung umakom i naan kruhom. Kombinacija čili ulja i zelenog zhung umaka odlično nadopunjavaju kremasti jogurt i jaje, a jelo nas je podsjetilo na (bolju) verziju tzv. jaja na turski. Počelo je obećavajuće. A da nismo bezrazložno optimistični, potvrdilo je već iduće jelo, Kimchi Shakshuka.

Kimchi Shakshuka (9€)

U Zagrebu smo shakshuku jeli na više mjesta, i gotovo nikad nije bila propisno začinjena. Ekipa iz SOI-a, znamo, s moćnim začinima problema nema, pa smo tako jednoglasno zaključili da je ova najbolja koju smo u skorije vrijeme pojeli. No, ako ne podnosite ljuto ovo jelo svakako zaobiđite; pikantan je i kimchi u šalši i svježe čili paprike koje funkcioniraju kao posip.

Posljednje slano jelo koje smo kušali ultimativni je comfort food, Dutch Baby & Fried Chicken. Inspirirano je jelom chicken & waffles, ali umjesto vafla se služi tzv. palačinka iz pećnice, dok se piletina poha na japanski kaarage način, u panko mrvicama. Meso je fenomenalno sočno i ukusno, blago preliveno sweet chilly umakom, a pohvaljujemo i dodatak maslaca s chilly crunchem, kao i salatice za dozu svježine.

Dutch Baby & Fried Chicken (9€)

Brunch smo završili Hong Kong French Toastom, odnosno pohanim kruhom punjenim custardom od kokosa i pandana. Na neku foru, usprkos svemu što smo od opisa očekivali, ovaj je desert uspio i u tome da ne bude pretjerano sladak, i u tome da ne bude previše mastan. Od pića nude sve od domaćih ledenih čajeva do spritzeva, već ovisno o tome za što ste raspoloženi.

Do kraja objeda smo zaključili kako nam je jako drago da smo konačno naišli na brunch koji ponudio više od jaja Benedict ili avokado tosta. Svaka čast njima, ali hummus, bao peciva s japanskim omletom ili french toast s yuzom i ricottom zvuče daleko uzbudljivije – i svi su nam na popisu za kušanje kad idući put dođemo.

Hong Kong French Toast (8€)