FOTO: Aleksandar Selak

Obišli smo 3 najpopularnija street food restorana u centru Zagreba. Evo naših dojmova i preporuka jela

Posjetili smo Tori, Soi Fusion i Kai

Gastro test

Obišli smo 3 najpopularnija street food restorana u centru Zagreba. Evo naših dojmova i preporuka jela

Posjetili smo Tori, Soi Fusion i Kai

FOTO: Aleksandar Selak

Street food format hrane u posljednjih nekoliko godina postao je daleko najpopularniji među zagrebačkim ugostiteljima. To posebno vrijedi za restorane azijske kuhinje; gotovo da se ne možemo sjetiti perioda duljeg od mjesec dana a da nije otvoren barem jedan. No, brzinom kojom su se otvarali često su se, jednako tako, i zatvarali. Kvaliteta ponude nije bila na razini, a na (pre)zasićenom tržištu nitko neće dva puta (i to skupo) platiti loše kupovne gyoze ili pad thai koji sa slavnim tajlandskim jelom ne dijeli ništa osim naziva.

S druge strane, u nekoliko zagrebačkih street food restorana se iz godine u godinu traži mjesto više, a kvaliteta im nikad nije (značajnije) padala. Soi Fusion, Tori i Kai odlučili smo nanovo posjetiti i kušati po nekoliko jela te provjeriti je li njihova velika popularnost i dalje opravdana. Što smo sve kušali i kako nam se svidjelo, možete provjeriti u nastavku.

Tori

Adresa: Trg Ivana Kukuljevića 5
Što smo jeli: Korean Fried Chicken, 12 € (sushi riža, hrskavo pržena piletina, glazirana u spicy korean BBQ umaku, mladi luk, sezam, kimchi, krastavac salata, kikiriki) i Dan Dan Vege 11,5 € (pšenični rezanci, tikvice, marinirane shiitake, tofu u panko mrvicama, sousvide jaje, spicy tahini umak, chili ulje, mladi luk, kikiriki)

Lijevo Dan Dan Tofu, desno Korean Fried Chicken
Aleksandar Selak

Konačni dojam: Iza Torija stoji Vid Nikolić, chef koji je doveo azijski street food u Hrvatsku još dok je radio u restoranu Time. Očekivano je, dakle, da je hrana izvrsna. Naručili smo Korean Fried Chicken, comfort jelo bez premca čija se inačica ne nudi ni u jednom drugom sličnom restoranu, kao i doista fenomenalno vegansko jelo u kojem meso neće nedostajati ni onima koji ga inače jedu. Porcije su jako velike, a osoblje ljubazno i nenametljivo. Da smo se i trudili, zamjerku ručku ne bismo mogli pronaći. Zanimljivo je spomenuti i da uskoro potpuno ukidaju gotovinu kao način plaćanja i prelaze isključivo na plaćanje karticama.

Kai

Adresa: Jurišićeva 2a
Što smo jeli: Chicken Sando, 12 € (marinirana pileća prsa u panko mrvicama, katsu umak, azijska coleslaw salata, dimljeni sir, prženi luk, tostirani mliječni kruh, uz prilog prženog batata s majonezom i mladim lukom) i Bao Buns, 13 € (sporo kuhana junetina, dimljeni sir, kimchi, kikiriki, majoneza, ukiseljeno povrće, parena bao peciva

Lijevo Bao Buns, desno Chicken Sando Aleksandar Selak

Konačni dojam: Kroz ova smo kušana jela za ručak unijeli otprilike milijun kalorija, ali nije nam žao nijedne. Kai nije velik, ali činjenica da se ondje uvijek, pa čak i usred radnog tjedna čeka na slobodan stol, govori dovoljno. Hrana je prezabavna, okusi naglašeni, bilo da se radi o njihovim klasicima poput pilećeg sando sendviča s kojim baš nikad nećete pogriješiti ili kao oblak mekanim bunsima s junetinom i dodacima. Osim hrane, uvjerili smo se po tko zna koji put, ovdje jako volimo i uvijek susretljivo i nasmijano osoblje (ekipa se nije mijenjala od prvog dana, što je na zagrebačkoj ugostiteljskoj sceni iznimna rijetkost – i jamac konzistencije kvalitete) te genijalnu atmosferu s glasno navijenom glazbom.

Iz prve smo ruke doznali da se radi na jelima za novi meni, a premijerno smo probali i bezalkoholne kreacije novog člana Kai tima, barmena Marka Adžića. Cold brew ledeni čaj od hibiskusa sa sirupom od cimeta, sokom od limuna i pjenicom od kruške te bezalkoholni koktel s limetom, ananasom, mandarinom, sirupom od šipka i naribanim muškatnim oraščićem redom su bili odlični. Veliki palac gore od nas.

Soi Fusion

Adresa: Ilica 50
Što smo jeli: Tonkotsu ramen, 11,80 € (svinjski temeljac, goma tare, glazirano carsko meso, rezanci, marinirane shiitake) i Tunu poke, 12,60 € (sushi riža, sirova tuna, oyster ponzu spicy umak, sriracha, majoneza, edamame, wakame salata, furikake, kikiriki, nori, mladi luk, pink gari, crni sezam, daikon, shiitake, krastavci)

Lijevo Tonkotsu Ramen, desno Tuna Poke Aleksandar Selak

Konačni dojam: SOI Fusion je veći i prometniji od prethodna dva restorana pa je, samim time, i iskustvo drugačije. S osobljem tako nismo imali previše kontakta, ali je hrana ondje i dalje jako ukusna, a to je ono što nam je, u konačnici, najvažnije. Porcije su, baš kao i na prethodna dva mjesta, vrlo velike, a hrana lijepo začinjena i zanimljiva. Tonkotsu ramen ne bismo mogli nazvati najboljim ramenom koji smo ikad jeli (nedostajalo nam je ‘tijela’, punine okusa), ali je bio vrlo korektan, dok je Tuna Poke bila uobičajeno odlična. SOI Fusion oduvijek zdušno preporučujemo i to ćemo nastaviti činiti. Moramo samo dodati da nam je žao da na meniju nemaju Štruk Lee, njihov originalni spoj štrukla i azijskih okusa koji smo kušali na festivalu PLACE Market na Dolcu. Time bi se dodatno izdvojili u odnose na druge azijske street food restorane, i osvježili svoju ponudu koju tako rijetko nadopunjuju.