FOTO: Marko Miščević

Ručali smo u Tomassinu, novom talijanskom restoranu u centru grada. Ugodno smo iznenađeni

Nalazi se u sklopu hotela Sheraton, a kuhinju vodi iskusni chef Ivica Štruml

Novo mjesto

Ručali smo u Tomassinu, novom talijanskom restoranu u centru grada. Ugodno smo iznenađeni

Nalazi se u sklopu hotela Sheraton, a kuhinju vodi iskusni chef Ivica Štruml

FOTO: Marko Miščević

Jučer smo pauzu za ručak odlučili iskoristiti konstruktivno; otišli smo provjeriti što se sve nudi u novootvorenom restoranu Tomassino smještenom u prizemlju hotela Sheraton. Hotel je nedavno potpuno renoviran, pa je tako i interijer restorana prozračan, ugodan, s neutralnom paletom boja i trendovskim detaljima poput mini skulptura i raskošnog bilja. Restoran nudi klasike talijanske kuhinje, a na čelu se nalazi etablirani chef Ivica Štruml. Bio je najmlađi chef u povijesti hotela Esplanade, radio je za hotel Palace, zatim osnovao vlastitu konzultantsku tvrtku te konačno prešao raditi različite poslove za grupaciju Maistra.

Restoran je konceptualno zamišljen uz kušaonicu

U njegove se učenike ubrajaju vodeća imena zagrebačke visoke gastronomije, poput Ane Grgić Tomić iz Esplanade i Brune Vokala iz Noela, a u kratkom razgovoru prije ručka rekao nam je da je talijansku, odnosno mediteransku kuhinju oduvijek smatrao najboljom na svijetu. Osim toga, drži da Zagrebu kronično nedostaje dobrih talijanskih restorana.

Marko Miščević

“O blagodatima mediteranske dijete se uči u cijelom svijetu, a mi je dovoljno ne slijedimo. Superiorna je zbog klime i raznolikosti. Naprosto imamo sve, od ribe do divljači i, za razliku od većine drugih, nema potrebe za prevelikim uvozom”, kaže nam. Bivši restoran Kralj Tomislav danas je konceptualno zamišljen tako da ima i kušaonicu Assagio (tal. ukus), koja se nalazi tik pred ulazom u restoran. Ondje se mogu kušati manji zalogaji, popiti čaša aperitiva, ali i kupiti poneki proizvodi. Meni je napravljen tako da je pogodan za dijeljenje, bilo da se radi o manjim ili većim društvima, a sastoji se od nekoliko sekcija.

Nude sve od tjestenina i rižota preko pizza i ozbiljnih mesnih jela

Tu su hladna predjela, koja uključuju jela poput sirove ribe, beef tartara, burrate sa San Marzano rajčicama (sorte koju ovdje isključivo koriste) salate poput one s komoračem, narančom i uljem kumina ili sa špinatom, skutom i grilanim limunom, a onda i toplih predjela poput arancina (okruglica od riže) s bolognese punjenjem, janjećih ražnjića i prženih jadranskih ribica. Glavna jela obuhvaćaju sve od pizza čije je tijesto, pojašnjava Štruml, namjerno osmišljeno kao flatbread (ne zanima ih, kaže, natjecati se u pripremi najbolje napoletane u gradu), preko četiri vrste steaka uključujući i rijetki butcher steak intenzivnog okusa, druga mesna jela poput teleće koljenice te jela od ribe poput tuna steaka i hobotnice.

Fritto misto (12,50 eura) Marko Miščević

Naravno, jelovnik svakog talijanskog restorana nužno sadrži i sekciju koja je nama ipak, moramo priznati, bila najzanimljivija – tjestenine i rižota. Od tjestenina nude klasike poput bolognesa s papardellama, špageta aglio e oglio, rigattoni s carbonarom, ali i vrlo zanimljive pacchere s kobasicom, rajčicama i listićima paškog sira. Sve što smo kušali bilo je ukusno i lijepo pripremljeno, no posebno izdvajamo rukom kosani tatarski, fritto misto, rižoto s pestom od vrganja i istarskih tartufa i teleću koljenicu lagano kuhanu kroz 12 sati. Isto tako, jako su nas ugodno iznenadili deserti, koji su često najslabija karika restorana; svidjelo nam se sve od fudgea s pekan orasima i sladoledom od kave do svilenkastog, osvježavajućeg crème brûléea s lavandom.

Uskoro stiže i niz novih jela

Moramo napomenuti da su cijene, pogotovo u kontekstu luksuznog hotela u centru grada, vrlo korektne, i to zato što je timu, kako smo također doznali, bilo važno da privuku Zagrepčane, i da ondje mogu na ručak navratiti i susjedi koji taj dan odluče ne kuhati. Na meni uskoro stižu i neka nova jela, poput vitella tonnata s konfitiranom tunom, umakom od tune i gelom od kapara, saltimbocce zapečena s pršutom i paljenom kaduljom te rižota s amalfijskim kandiranim limunom i kozicama. Nakon današnjeg vrlo ugodnog iskustva, možemo samo reći da ih se veselimo probati. Restoran je otvoren svaki dan, od podneva do 23 sata.

Tartar biftek (18 eura) Marko Miščević
Tartar od rajčica, burrata, bosiljak (11 eura) Marko Miščević
Paccheri, kobasica, rajčice, listići zrelog paškog sira (12,50 eura) Marko Miščević
Rižoto s pestom od vrganja i istarskih tartufa (17 eura) Marko Miščević
Divlja jadranska tuna na žaru, gremolata od kapara i maslina (17,50 eura) Marko Miščević
Teleća koljenica s pirjanom ljutikom (27 eura) Marko Miščević
Crème brûlée s lavandom (4,50 eura) Marko Miščević
Panna cotta s jagodama i bosiljkom (4,50 eura) Marko Miščević