PROMO

Tea Mamut kreirala je kolač od višanja u kojem možete uživati bez grižnje savjesti

FOTO: PR

Pripremite kolač od višanja prema receptu poznate pastry chefice

Svježe višnje i maraskino liker – neraskidiva kombinacija i inspiracija za brojne koktele, torte i kolače, pogotovo u ljetnoj sezoni. Zadarski Maraschino liker je s bogatom i dugom poviješću, sanduci ovog pića pronađeni su na Titanicu, pio se na dvorskim zabavama kraljice Viktorije od Winsdora, obožavali su ga pisci Honore de Balzac i Ernest Hemingway, a u njemu je uživao i redatelj Orson Welles. Fascinacija za likerom od višnje maraške, koji se u Zadru proizvodi više od 500 godina, traje i danas, a među posljednjima je osvojio i pastry cheficu Teu Mamut.

Upravo su Maraschino i višnje glavni sastojci njezina nova deserta Maraskine, veganskih mini torta koje su i prava vizualna poslastica. Liker od autohtone hrvatske sorte, višnje maraske, još su u 16. stoljeću počeli proizvoditi dominikanski redovnici te se tada koristio uglavnom kao lijek. Jedinstven okus, duga tradicija proizvodnje u Zadru te ponešto izmijenjena receptura, i Maraschino je postao nezamjenjiv u svakom kućanstvu, pogotovo u onima u kojima se često peku kolači.

I pri tom, nije riječ samo o bakinim kolačima u kojima smo uživali nakon svakog nedjeljnog ručka, već i o modernim slasticama koje autohtone hrvatske sastojke posebno ističu. Uz Zadarski Maraschino i svježe višnje kao dekoracija, za napraviti mini torte Maraskine bit će vam potrebno malo vještine i truda, koji će se zaista isplatiti. Ljeto nije ljeto bez višanja, a predlažemo da ove sezone uživate u njihovoj modernoj verziji u obliku torte Maraskine, laganom i osvježavajućem desertu čiji recept i upute pastry chefice Tee Mamut možete pronaći u nastavku. I to u potpunosti bez grižnje savjesti jer se izrađuju bez dodatka šećera i brašna pa su idealan ljetni desert.

Tea Mamut

Za četiri komada Maraskine torti bit će vam potrebni ringovi promjera 8 centimetara ili nešto viši silikonski kalupi. Ako želite napraviti tortu, količinu sastojaka udvostručite.

Najprije radimo pire od višnje s Maraschinom. Potrebni su vam:

• 250 grama višanja

• 50 grama vode

• 40 grama Maraschina

Višnje kuhajte s vodom dok se ne izreduciraju do 190 grama – to može potrajati oko 15 do 20 minuta. Nakon što ste dobili 190 grama, dodajte Maraschino i izblendajte u sjajan pire.

Slijedi izrada podloge od pistacija i badema. Potrebni su vam:

• 40 grama badema

• 65 grama pistacija

• 1,5 grama soli

• 25 grama agavinog sirupa

U multipraktik ubacite bademe, pistacije i sol i sameljite. Dodajte agavin sirup i samo kratko sameljite dok se sastojci ne povežu. Utisnite podlogu u dno kalupa da bude što ravnija.

Zatim radimo kremu od pistacija, za koju su vam potrebni:

• 125 grama indijskih oraščića

• 60 grama paste od pistacija

• 40 grama kokosovog ulja

• 20 grama agavinog sirupa

• 1 gram soli

• 60 grama vode

• 40 grama Maraschina

Indijske oraščiće namočite preko noći. Idući dan izmiksajte sve u blenderu. Raspodijelite po 20g na podlogu. Smrznite.

Kreće završni i najslađi dio u kojem izrađujemo kreme od višanja. Za kremu od višanja 1, potrebni su vam:

• 55 grama indijskih oraščića

• 80 grama pirea od višnje

• 13 grama limunovog soka

• 27 grama agavinog sirupa

• 1 gram soli

• 23 grama kokosovog ulja

Indijske oraščiće namočite preko noći. Idući dan izmiksajte sve u blenderu. Raspodijelite po 50 grama na kremu od pistacija. Smrznite.

Za kremu od višanja 2, potrebni su vam:

• 50 grama indijskih oraščića

• 22 grama pirea od višnje

• 13 grama limunovog soka

• 25 grama agavinog sirupa

• 63 grama kokosovog mlijeka

• 1 gram soli

• 22 grama kokosovog ulja

Indijske oraščiće namočite preko noći. Idući dan izmiksajte sve u blenderu.

Raspodijelite po 50 grama na kremu od višnje 1. Smrznite preko noći. Idući dan izvadite iz kalupa sat vremena prije posluživanja, ukrasite ostatkom pirea od višnje, sjeckanim pistacijama, svježim višnjama i – uživajte!