Apel očajne psihologinje: 'U uredu mi je curica bez roditeljske skrbi, odbile je sve ustanove u državi. Ministre, učinite nešto'

'Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice', poručila je

Psihologinja koja ima desetljeća iskustva rada u Centru za socijalnu skrb, Valerija Kanđera, na Facebooku je objavila apel vezan za djevojčicu s poteškoćama u razvoju. Djevojčica ima šest i pol godina i nema roditeljsku skrb. Nadležni centar ju nema kamo smjestiti jer su je sve ustanove i timovi za udomiteljstvo u Hrvatskoj odbili primiti.

Kanđera se u svojoj objavi obratila direktno ministru Marinu Piletiću kojemu je poručila da je za ovu djevojčicu potreban žurni smještaj. Jutarnji piše da je nadležno Ministarstvo o slučaju djevojčice obaviješteno prošle srijede ali rješenja još nema. Pišu i kako je majka djevojčice, navodno, u ustanovi zatvorenog tipa, otac je na nepoznatoj adresi, a šira rodbina je poručila da o njoj ne može brinuti.

Djevojčica je u jednom od zagrebačkih Centara za socijalnu skrb nakon što u 12 sati po nju nitko nije došao u vrtić koji pohađa četiri sada dnevno. Centar ne zna kamo će s njom, kako je Kanđera objasnila u objavi, a jedina opcija im je odvesti je pred Dom jer tada, nadaju se, ne bi bila odbijena, piše Jutarnji. Status psihologinje prenosimo u cijelosti.

‘Odgojiteljica je plakala’

“Djevojčica šest i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Trideset i jedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj. Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Ravnateljica jedine ustanove u Zagrebu koja je dužna primiti dijete kroz smještaj u kriznim situacijama, izrijekom odbija prihvatiti djevojčicu. Najradosnijih očiju”, počela je Kanđera.

“Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule. Ta meni je to već tkoznakoje izdvajanje, spašavanje! Trebalo bi biti spašavanje djeteta iz nezdrave i disfunkcionalne obitelji, a briga o djetetovoj dobrobiti i opet je samo floskula.

Naša prekrasnica ima autizam. I najljepši osmijeh na svijetu! Odgojiteljica i rehabilitatorica u vrtiću kažu da je najbolje dijete s autizmom kojim se bave, neagresivna je, vedra, dostupna vođenju. I ima najnježniji pogled na svijetu”, dodala je.

‘To nam je dala reforma’

“Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. To nam je dala reforma. I povećane koeficijente onima koji sjede u središnjoj službi, a ne rade izravno s korisnicima. Evo, to je reformirano”, dodala je.

“Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Naša curka igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije negdje u svom svijetu u kojem je sigurno ljepše nego u našem. U kojem joj ne možemo osigurati ne najvedriji, ne najpoticajniji nego ikakav smještaj.

Opet se javljam s vapajem, molbom, traženjem! Opet sam ogorčena na reformirani, uzaludni sustav čiji dio već dugo ne želim biti. Radno vrijeme nam je do 15:30. Kamo ćemo onda s prelijepom djevojčicom koju sudbina nije pomazila, a sustav se bahato poigrava”, pitala je na kraju.

Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko , okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu,…

Posted by Valerija Kanđera on Monday, September 25, 2023