Banožiću će ipak dopustiti da aktivira saborski mandat, iako on to osobno nije zatražio: 'Tako smo odlučili u dobroj vjeri'

Ranije je predsjednik MIP-a rekao da se treba razmotriti utemeljenost njegovog zahtjeva

27.09.2023., Zagreb - Odrzana je 253. sjednica Vlade RH Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Mariju Banožiću ipak će se moći aktivirati saborski mandat, potvrdio je za 24sata predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics. ”Proučili smo svu potrebnu dokumentaciju sa saborskim službama te sam odlučio prvo, u dobroj vjeri, Mandatno-imunitetnom povjerenstvu predložiti da se prihvati zahtjev odvjetnice Marija Banožića da mu se aktivira saborski mandat te isti stavi na mirovanje”, rekao je.

Dodao je da je Povjerenstvo pričekalo nekoliko dana s odlukom da vide hoće li se javiti netko od Banožićeve obitelji. ”Kako se nitko nije javio, nemamo sumnji da to nije volja g. Banožića. Nakon što prođe na povjerenstvu, zahtjev šaljemo u Sabor”, kaže Jankovics.

Pojasnio je i da se pravo zastupnika da samo jednom zamrzne saborski mandat odnosi na osobne razloge. ”A ako je riječ zbog nespojivih dužnosti, onda se taj članak na to ne odnosi”, rekao je.

Tražili opciju 6+6

Podsjetimo, odvjetnica bivšeg ministra obrane Marija Banožića Ksenija Vržina zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegova saborskog mandata te korištenje opcije 6+6 podnijela je u četvrtak.

Tada je Jankovics potvrdio da je Povjerenstvo zaprimilo zahtjev za aktivacijom mandata i mirovanje iz osobnih razloga, no otkrio je i da punomoć po kojoj je odvjetnica podnijela zahtjev nije bila ovjerena.

”Ovo je presedan, nikada u povijesti modernog Sabora nije bilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego putem punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika. To je punomoć koju je, kako vidim, Banožić dao odvjetnici, to je presedan, malo smo iznenađeni s tim”, govorio je tada i dodao da se treba utvrditi je li zahtjev utemeljen. Sada je, čini se, Povjerenstvo utvrdilo da je utemeljen.