Beogradski nadbiskup pozvao papu u posjet i usput popljuvao medije: 'Mogu strašno utjecati na ljudsko ponašanje'

Poručio je da u čovjeku postoje 'dobro i zlo, i svjetlo i tama, ali da je on pozvan da bude nositelj svjetla, topline i ljubavi'

FOTO: Zorana Mandic/ATAImages 22, decembar, 2023, Beograd - Beogradski nadbiskup i metropolit, monsinjor dr Ladislav Nemet, je predstavio bozicnu poslanicu u Nadbiskupskom ordinarijatu.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet rekao je u petak da je pozvao papu Franju u Srbiju koncem rujna iduće godine na obilježavanje 100. obljetnice uspostavljanja Beogradske nadbiskupije.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je danas u Božićnoj poslanici da u čovjeku postoje “dobro i zlo, i svijetlo i tama, ali da je on pozvan da bude nositelj svjetla, topline i ljubavi”.

Čovjek je uvijek tražio svjetlo da bi vidio, da bi se oslobodio nesigurnosti, koji kao teret guše i stežu oko srca, rekao je Nemet. On je poručio da je “Božićno vrijeme od prvih početaka” tog praznika vezano za svjetlo, “za izvor svih svjetlosti, Sunce i Boga” u ljudima.

‘Velikom zlu pridonose i mediji’

Nemet je, komentirajući događaje koji su obilježili godinu na međunarodnoj sceni i u Srbiji – napose rat u Ukrajini i Bliskom Istoku, te dvije tragedije i žrtve masovnih ubojstava u svibnju u Srbiji, naglasio da velikom zlu pridonose i mediji, te da “sredstva komunikacije mogu strašno utjecati na ljudsko ponašanje”.

On je, nakon što je pročitao poslanicu, novinarima rekao da je pozvao Papu, te da sad treba vidjeti “da li će se netko u Srbiji suglasiti da on dođe”. “Uvijek je u Srbiji problem da se svi ne slažu, neki se slože, drugi se ne slažu“, rekao je Nemet novinarima. On je ocijenio kako bi papa Franjo “došao odmah, ali ima nekoliko faktora”.

“Prvo je da lokalna Crkva pozove, drugo da država pozove i treće da se sve crkvene vjerske zajednice suglase, da nitko nije protiv”, rekao je Nemet, koji je na čelu Beogradske nadbiskupije zamijenio Stanislava Hočevara.

Trebao doći u Srbiju 2016. godine

On je objasnio da papu Franju ne mora pozvati patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, već da se Sinod SPC ne protivi njegovu dolasku. Ukoliko papa Franjo ne dođe u Beograd, dodao je, doći njegov zamjenik, državni tajnik Svete stolice.

Nadbiskup je podsjetio da je papa Franjo trebao doći u Srbiju početkom svibnja 2016. godine, ali je tadašnji ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić zamolio da se njegov posjet odgodi.

Nemet je najavio i da će u lipnju iduće godine u Beogradu biti održana konferencija uz sudjelovanje oko 60 kardinala i biskupa. Nemetov prethodnik na tronu Beogradske nadbiskupije Stanisav Hočevar ocijenio je ranije kako postoji velika želja svih strana da Papa posjeti Srbiju, ali to nije mogućno ostvariti tako brzo.

On je u veljači 2022. godine za radio Slobodna Europa (RFE), istaknuo da se novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije, postavljen na tron SPC-a u veljači 2021. godine, “mora susresti sa svojim kolegama patrijarsima da bi mogao biti uključen jače u čitav svijet pravoslavlja”.

Vatikan nije priznao Kosovo

“Želja je svih da se više radi na tome (posjetu Pape), da se pronađe najbolji trenutak kako bi taj posjet moglo svima donijeti korist. Ja sam osobno optimist”, rekao je tada Hočevar za RFE.

Vatikan, uz pet država EU-a i stotinjak članica UN-a, ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine koju odbija priznati i Beograd. Stajalište Vatikana je da rješenje u odnosima Beograda i Prištine treba biti definirano u dijalogu dviju strana uz posredovanje EU-a

Između Svete Stolice i službenog Beograda postoji povijesno-politički jaz, vezan uz odnos Vatikana i katoličkog klera prema Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), kvislinškoj tvorevini koja je tijekom Drugog svjetskog rata sustavno ubijala i proganjala Srbe, Židove i Rome, navodi RFE.

Zapreka na Papinu putu ka Srbiji je i pokušaj Katoličke crkve da proglasi za sveca Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vrijeme Drugog svjetskog rata, kojeg Beograd vidi kao političkog suradnika s nacističkim okupatorom i ustašama.