Berlusconi je opsesivno kupovao slike preko TV prodaje. Skoro sve su bezvrijedne pa njegovi nasljednici sad imaju problem

Plaćaju 800.000 eura godišnje samo za skladištenje svega toga

Silvio Berlusconi
FOTO: AFP

Bivši talijanski premijer, pokojni Silvio Berlusconi, pred kraj života je skupio ogromnu kolekciju umjetnina. U njoj ima 25.000 komada, a vodeći talijanski stručnjak za umjetnine kazao je da su to uglavnom slike slabe ili nikakve vrijednosti.

Prema stručnjaku za umjetnine Vittoriju Sgarbiju u ovim umjetninama bi uživali samo oni „koji znaju malo o umjetnosti.“ Sgarbi je procijenio da među 25.000 komada možda šest ili sedam ima umjetničku vrijednost.

Cijela kolekcija se navodno procjenjuje na 20 milijuna dolara, što je prosječno oko 800 eura po slici, javlja BBC.

Kupovao portrete žena pa poklanjao

No, Berlusconi ima i nešto vrjednijih slika. U svojoj vili ima komade od Tiziana i Rembrandta. Trgovac umjetninama iz Londona, Cesare Lampronti, kazao je BBC-ju da je Berlusconi bio impulzivan kupac.

“Volio je kupovati portrete žena koje je onda poklanjao prijateljima. Kada je bio mlađi kupovao je u galerijama i od trgovaca, a kasnije u životu s televizijskih aukcija“, kazao je. “Znao je da je ono što kupuje bezvrijedno“, dodao je.

800.000 eura godišnje za skladištenje

Sada su u problemu njegovi nasljednici, njegova djeca, kojima muku zadaje skladištenje svih tih komada. Naime, Berlusconijevi nasljednici sada plaćaju oko 800.000 eura godišnje samo skladištenje umjetnina, javlja La Repubblica.

Berlusconi je brojne od ovih komada kupio u kasnonoćnim terminima preko televizijske prodaje. Sve su uskladištene u prostoru od 3200 kvadrata blizu njegove vile u Milanu, a među njima su slike nagih žena, vizura Pariza, Napulja i Venecije.

Dio kolekcije već su uništili drvenasti crvi. U nekim slučajevima istrjebljivanje ovih nametnika košta više od same vrijednosti slike.