Blinken izraelskom ministru ponovno jasno poručio: SAD je protiv ofenzive na Rafah

Blinken je naglasio da 'ima drugih rješenja osim kopnene invazije velikih razmjera'

Israeli Defence Minister Yoav Gallant (R) and US Secretary of State Antony Blinken speak to reporters prior to a meeting in Tel Aviv on November 30, 2023. Blinken told Israeli leaders on November 30 that a temporary truce in their war with Hamas was "producing results" and should continue. (Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Šef američke diplomacije Antony Blinken rekao je u ponedjeljak na sastanku s izraelskim ministrom obrane da se Sjedinjene Države protive ofenzivi na Rafah.

Blinken je naglasio da “ima drugih rješenja osim kopnene invazije velikih razmjera, a koja će bolje osigurati sigurnost Izraela i zaštititi palestinske civile”, priopćio je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Susret Blinkena i izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta održan je u ponedjeljak u Washingtonu, istog dana kad je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini SAD-u. To je bila reakcija na suzdržanost SAD-a na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.

Nema plana za evakuaciju

“Siguran sam da ćemo pronaći druge načine da izrazimo svoju zabrinutost” zbog ofenzive koja bi predstavljala “ogromne” rizike za civile, rekao je glasnogovornik State Departmenta ranije u ponedjeljak.

Prema njegovim riječima, izraelska vlada nije predstavila koherentan plan za evakuaciju 1,4 milijuna ljudi u Rafahu. Većina ih je ondje potražila utočište nakon što su pobjegli od bombardiranja u sjevernoj Gazi.

I njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, u još jednom posjetu Bliskom istoku, ponovila je poziv Izraelu da odustane od ofenzive. “Ne smije biti ofenzive velikih razmjera na Rafah”, rekla je Baerbock u ponedjeljak u Kairu nakon sastanka s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Poruka Hamasa

Hamas je priopćio u noći s ponedjeljka na utorak da “Netanyahu i njegova ekstremistička vlada snose potpunu odgovornost za neuspjeh u pregovaračkim naporima”.

Palestinska islamistička skupina traži “stvarnu razmjenu zarobljenika”, odnosno oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamjenu za izraelske taoce u Gazi.