Dalija Orešković odgovorila Karamarku pa dometnula: 'Nisu to moje riječi, to je poručio Andrej Plenković na Općem saboru HDZ-a'

Karamarko je danas komentirao predizborni plakat s njenim likom

07.04.2024., Karlovac - Predstavljanje kandidata i kandidatkinja liste koalicije Rijeke pravde iz VII. izborne jedinice. Uz kandidate na predstavljanju su nazocili  predsjednik SDP-a Peda Grbin te Dalija Oreskovic. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Dalija Orešković odgovorila je bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji je danas na Facebooku komentirao SDP-ov predizborni plakat s njenim likom. “Probudih se prekjučer ujutro nadajući se dobrom danu. Kad pogledavši kroz prozor – ONA… političarka. Želi li netko razbucati promet u mojoj ulici?”, napisao je, između ostalog, Karamarko.

Probudih se prekjučer ujutro nadajući se dobrom danu. Kad pogledavši kroz prozor – ONA… političarka. Želi li netko…

Posted by Tomislav Karamarko on Monday, April 8, 2024

Orešković mu je odgovorila citirajući aktualnog šefa HDZ-a, Andreja Plenkovića. “Od modernih političara očekuju se najviši standardi, transparentnosti, odgovornosti i integriteta, što je preduvjet za kredibilno političko djelovanje. Nisu to moje riječi, to je poručio Andrej Plenković na Općem saboru HDZ-a u svibnju 2016., netom uoči Odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tada, s pozicije zastupnika u Europskom parlamentu, Andrej Plenković je govorio kako stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana. Da je Tomislav Karamarko domoljuban, kao što se lažno predstavlja, tada bi na XX. Općem saboru HDZ-a u ožujku ove godine stao za govornicu ispred okupljenih HDZ-ovaca, pa na to podsjetio Andreja Plenkovića i zagrmio, Hrvatska ne može biti talac korupcije koju njegov HDZ stvara”, napisala je.

‘Zna se zašto mu u onoj nesretnoj dvorani nitko ne bi zapljeskao’

“Domoljubno bi bilo pozvati Andreja Plenkovića na odgovornost zbog institucionalnog rušenja i porobljavanja države. Ali za to treba imati i hrabrosti, i makar zrno znanja. Mogao me Tomislav Karamarko citirati, ne bih mu zamjerila. Nebrojeno puta sam ponovila da je situacija potencijalnog sukoba interesa, praktički ništa u odnosu na sav kriminal oko Andreja Plenkovića. Njegov sukob interesa je realiziran i masno naplaćen od strane Borgovaca, kumova i drugih kriminalnih jataka.

No, sve i da je Tomislav Karamarko imao domoljublja, hrabrosti i znanja, i da je rekao istinu koju o HDZ-u treba reći, zna se zašto mu u onoj nesretnoj dvorani nitko ne bi zapljeskao. Zato što su u pljačku, iskorištavanje i uništavanje Hrvatske svi, od prvog do zadnjeg, na ovaj ili onaj način interesno umreženi i upleteni.

Zato u pogledu s onog plakata poručujem da je rušenje institucija, koje bi se protiv korupcije trebale boriti kako bi se pustili s lanca svi najpohlepniji gadovi instalirani po raznim tijelima vlasti, ravno činu veleizdaje. Svatko koga to smeta, izaći će 17.4. na izbore”, poručila je još Orešković.

"Od modernih političara očekuju se najviši standardi, transparentnosti, odgovornosti i integriteta, što je preduvijet…

Posted by Dalija Orešković on Monday, April 8, 2024

Kako ga je odluka Povjerenstva koštala karijere

Podsjetimo, Karamarko je 2016. podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade premijera Tihomira Oreškovića nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je tada vodila Dalija Orešković.

On je, naime, zbog iznošenja stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitraže koja se vodi između RH i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, bio u sukobu interesa budući da mu je supruga, kako su otkrili mediji, bila na platnom spisku MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića.

Odluka Povjerenstva je na kraju rezultirala Karamarkovim odlaskom iz politike te je zbog svega napustio Vladu, no Visoki upravni sud je nekoliko godina kasnije poništio odluku Povjerenstva. Orešković je nakon poništavanja odluke ustvrdila da je riječ o političkom paravanu da se Povjerenstvu onemogući preispitivanje premijera Andreja Plenkovića.