Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede: 'Tko nema kategoriju 3, mora zaklati svinje do 30. studenog'

Pavić smatra da će svinjogojci zaklati svinje do objavljenog roka

09.10.2023., Zagreb - Izjave nakon sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vuckovic s predstavnicima Osjecko-baranjske zupanije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvodjaca svinja s podrucja Osjecko-baranjske zupanije, Drzavnog inspektorata RH te Hrvatske veterinarske komore na temu africke svinjske kuge. Mladen Pavic.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić poručio je da svi uzgajivači svinja na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije koji nemaju kategoriju 3 moraju poklati stoku do 31. listopada, piše 24sata.

Rok za ostatak Hrvatske je, kazao je državni tajnik, 30. listopada. Kako je objasnio, kategorija 0 označava one koji imaju jednu svinju, a kategorija 1 i 2 označavaju one koji imaju niskosigurnosne biosigurnosne mjere.

Uzgajivači s kategorijom 3 udovoljavaju biosigurnosnim mjerama, dok se kategorija 4 odnosi na autohtone pasmine, one koji imaju prostor i na otvorenom koji je ograđen.

‘Vlasnici podigli uvjete’

Državni tajnik Pavić kazao je kako vjeruje da će uzgajivači zaklati svinje do spomenutih rokova, a ako to ne naprave, onda slijedi postupanje Državnog inspektorata.

“Treba reći da se dosta ljudi prekategoriziralo u ova tri mjeseca od kad se bolest pojavila. U osječkoj županiji oko osam tisuća vlasnika je podiglo uvijete u kategoriju 3, imaju još vremena, 20-tak dana da i ostali koji imaju namjeru zadržati svinje podignu kategoriju i biosigurnosne mjere”, kazao je Pavić za 24sata.

Podsjetimo, zbog Afričke svinjske kuge koja je poharala Slavoniju eutanazirano je gotovo 20.000 komada svinja, a krajem rujna u Osječko-baranjskoj županiji krenulo se s povećanjem biosigurnosti na svim svinjogojskim objektima te njihovoj prekategorizaciji iz 1. i 2. u 3. i 4. kategoriju.