Godinama nije dolazila na posao u Ministarstvu, ali primala je plaću. Slučaj traje od 2014. godine

Presuda je nepravomoćna, a na nju je službenica uložila žalbu

29.01.2021., Zagreb - Zgrada Ministarstva mora, prometa i infrastrukturre poznata kao "Kockica". Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Nesvakidašnji slučaj u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture dobio je svoj sudski epilog nakon gotovo 10 godina.

Kako doznaje N1, to je ministarstvo svojoj bivšoj državnoj službenici, koja je radila na visokoj poziciji, isplatilo ukupno oko 60 tisuća eura za plaće, iako ona nije dolazila na posao. Tvrdila je da ju se mobingira, no sudski spor za uznemiravanje na radnom mjestu je izgubila. Sada Ministarstvo od nje traži da vrati isplaćene plaće.

Sudska trakavica

Slučaj je počeo još 2014. godine kada je na čelu tog ministarstva bio Siniša Hajdaš Dončić, a predsjednik Vlade bio Zoran Milanović. Zaposlenica Ministarstva u siječnju te godine prestala je dolaziti na posao jer je, govorila je, trpjela mobing zbog čega je podignula i tužbu.

Plaću je dobivala sve do 17. veljače 2017., kada je dobila otkaz. Ukupni iznos isplaćenih plaća narastao je do tada na nešto manje od 60 tisuća eura. A nedugo nakon otkaza službenica je izgubila i sudski spor pokrenut zbog uznemiravanja na radnom mjestu.

Nije uspjela dokazati da ju je itko na poslu mobingirao, zaključio je 2017. nepravomoćno Općinski radni sud u Zagrebu, a dvije godine kasnije tu je presudu potvrdio i Županijski sud u Osijeku.

Mora vratiti plaće

Inače, prema Zakonu o radu zaposlenik koji vodi sudski postupak zbog mobinga ima pravo primati plaću, iako ne dolazi na posao. No u slučajevima kada je pravomoćnom presudom utvrđeno da nije povrijeđeno dostojanstvo radnika, poslodavac može zahtijevati povrat isplaćene naknade.

Ministarstvo prometa je to i napravilo pa je iste godine kada je presuda postala pravomoćna tražilo od bivše zaposlenice da vrati isplaćene plaće. Nije pristala na mirno rješenje spora, zbog čega ju je bivši poslodavac tužio.

Sudski postupak u kojem ministarstvo traži povrat plaća za period od 13. siječnja 2014. do 15. ožujka 2017. pokrenut je u lipnju 2020. godine, piše N1. Nedavno je stigla nepravomoćna presuda prema kojoj visokopozicionirana državna službenica Ministarstvu mora vratiti sve isplaćene plaće, a ako ova presuda postane pravomoćna, morat će Ministarstvu platiti i oko 9500 eura sudskih troškova. Službenica je nedavno na presudu uložila žalbu, koju je ovih dana počeo razmatrati Županijski sud u Rijeci.