HGSS-ovci ponudili pomoć u potrazi za nestalom djevojčicom Dankom. Majka ispričala što se dogodilo

Policija provjerava i privatne živote i kontakte svih članova obitelji

FOTO: Facebook MUP Srbije

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak iz obiteljskog dvorišta. Odmah je krenula opsežna potraga za njom, a pomoć u potrazi ponudila je i Hrvatska.

Marko Rakovac iz HGSS-a kazao je da su jutros kontaktirali kolege iz Srbije i ponudili im pomoć. “Stavili smo im na raspolaganje svoje resurse za potrage. Rekli su da za sada oni nisu potrebni, no i dalje smo u stanju pripravnosti i s njima u kontaktu”, rekao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Rakovac navodi da mala djeca do tri godine u prvih 48, odnosno 72 sata imaju veliku vjerojatnost za preživljavanje. “U 80 posto slučajeva budu neozlijeđena. Najveći je problem što se preplaše i ne odazivaju zbog toga, ali tu najviše pomažu psi tragači”, dodaje.

Vrlo brzo ih pronađu

“Mala djeca se najčešće vrlo brzo pronađu jer je javnost jako senzibilizirana oko njihova nestanka. Potrage krenu naglo, gotovo agresivno. Djeca imaju sklonost ostati uz cestu ili se skloniti u nekakav čvrsti objekt i to završi uspješno”, opisao je Rakovac.

“Moramo istaknuti da je minimum intenzivne potrage barem 4-5 dana. Ako i onda izostanu sve indikacije, potraga može krenuti u nekom drugom smjeru”, dodao je. Iz HGSS-a poručuju da su u punom stanju pripravnosti.

Policija širi istragu

Policija je prekinula pretragu terena i proširila istragu. U tijeku je detaljna provjera baznih stanica, a provjeravaju se i svi oni koji su bili u blizini mjesta nestanka djevojčice.

I dalje je u tijeku intenzivan rad na pronalasku nestale djevojčice, policija neće odustati, kazao je dobro upućeni izvor za Blic. Policija provjerava i privatne živote i kontakte svih članova obitelji.

Provjeravaju se njihovi iskazi i detalji prijave Dankine majke o nestanku djeteta, vrijeme nestanka, kretanje prije nestanka… Majka i otac nestale djevojčice već su bili na poligrafu.

Rezultata i dalje nema

“Ova potraga traje od jučer. Kad rezultata nema, onda se proširuje istraga. Istražuje se najbliže okruženje. Obično se u startu ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora biti sumnja u roditelje ili nekog od članova obitelji, već se tome pribjegava jer dijete nije pronađeno u pretrazi terena”, rekao je detektiv Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije.

Provjerava se i Dankina majka Ivana Dragomirović. “Živimo u Boru. Dovela sam ih u Banjsko polje da se malo istrče i prošetaju. Moji su porijeklom odavde i kao dijete sam tu često boravila”, rekla je majka kad je prijavljivala nestanak.

“Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dvije godine, u svibnju će ih napuniti. Još ne priča. Zvala sam je, dozivala, ali nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što prije nađemo”, dodala je. Zbog nestanka male Danke sinoć se prvi put u Srbiji aktivirao sustav pod nazivom “Pronađi me” kojim se javnost obavještava o nestanku djeteta. “Okrenula sam se da dam vodu drugom djetetu i kada sam pogledala ponovno, nje tu nije bilo”, kazala je kasnije tijekom dana majka za Telegraf.