HND poziva građane na prosvjed protiv Plenkovićevog 'zakona opasnih namjera': 'To se tiče svih nas, borit ćemo se protiv agresije'

'To što je predlagač stavio izuzetak na novinare ne znači ništa', poručio je predsjednik HND-a

19.01.2024., Zagreb - Hrvatsko novinarsko drustvo odrzalo je konferenciju za medije o izmjenama Kaznenog zakona kojim se uvodi kazneno djelo neovlastenog otkrivanja sadrzaja izvidne ili opasne radnje, pod nazivom "Stop zakonu opasnih namjera. Izjave su dali predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, predsjednica HND-ovog Ogranka internetskih novinara Ana Raic te clan izvrsnog odbora HND-a Goran Gazdek. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira prosvjed protiv uvođenja novog kaznenog djela “neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje” ili, kako ga HND zove, “zakona opasnih namjera”. Prosvjed je planiran za 31. siječnja u 11 sati na Markovom trgu.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je sve građane na prosvjed. “To se tiče svih nas i kroz ovaj prosvjed te svim drugim legitimnim sredstvima zajednički ćemo se oduprijeti i boriti protiv evidentne agresije na novinarsku struku. Treba reći dosta i stop državnoj agresiji koja se provodi od strane premijera Plenkovića, Vlade i koalicijskih partnera na javni interes”, kazao je Zovko ilustrirajući primjerom Klare Buntić, koja je progovorila o obiteljskom nasilju, koliko je ovaj zakon opasan.

“Da je u trenutku kada je Klara Buntić iznijela svoju tešku i strašnu priču i sudbinu, ovaj zakon bio na snazi ona bi bila pod udarom ovog zakona. Prema tome ovo je atak na sve nas i moramo zaustaviti donošenje ovog zakona. Svi oni koji u Saboru dignu ruku za ovaj zakon bit će sudionici u državnoj agresiji na javni interes”, kazao je Zovko i istaknuo da se sve događa upravo u superizbornoj godini.

‘Po zakonu novinarima mogu pregledavati mobitele, ispitivati…’

“To što je predlagač stavio izuzetak na novinare ne znači ništa, jer po zakonu novinarima mogu pregledavati mobitele, ispitivati i sustavno ih maltretirati. Ako se ovaj zakon donese mi nećemo stati i nastavit ćemo s akcijama pa makar nas privodili, maltretirali ili što već radili”, kazao je Zovko te poručio da će HND u svakom slučaju stati iza novinara i biti na braniku profesije.

Predsjednica HND-ovog Ogranka internetskih novinara, Ana Raić, novinarka koja ima desetljetno iskustvo praćenja osjetljivih događaja, govorila je o opasnostima koje vrebaju zbog donošenja ovog zakona, podsjetivši da nikada do sada nije bilo problema sve dok se u jednoj SMS prepisci nisu pojavili inicijali AP.

“Mogu odgovorno reći da je problem nastao tek kada su se ti inicijali pojavili i tada se krenulo s ovim kaznenim odredbama. Ne može mi nitko reći da smo ometali kaznene postupke i da smo odavali tajne”, rekla je Raić dodavši kako novinari nikada neće odati svoje izvora, a to znači i da će zbog toga biti maltretirani.

‘Mediji u lokalnim sredinama mogu se ugasiti’

Goran Gazdek, član IO HND-a, istaknuo je kako su mediji i lokalni novinari i do sada imali velikih problema, jer su novinarski izvori bili na meti.

“Ovaj zakon će potpuno onemogućiti bilo kakav kontakt s izvorima i mediji u lokalnim sredinama mogu se ugasiti”, kazao je Gazdek.