Horor u sisačkoj 'sigurnoj kući' za zlostavljane žene. 'Pomislila sam da bi mi bilo bolje trpjeti batine nego biti tu'

Više žena koje su u sigurnoj kući tražile utočište ispričalo je kako su ondje uvjeti kao u zatvoru

FOTO: Provjereno / Nova TV

Emisija Provjereno objavila je zastrašujuću reportažu novinarke Danke Derifaj o ženama koje su u takozvanoj sigurnoj kući u Sisku tražile utočište, a dočekalo ih je maltretiranje. Sugovornice su progovorile o prijetnjama kojima su bile izložene te uvjetima neprikladnima za život. Primjerice, ženama i djeci, kažu, daje se hrana s istekom roka trajanja, a disciplina se održava prijetnjama da će im oduzeti djecu.

Prva sugovornica Provjerenog izišla je iz kuće prije dva mjeseca. “Nekoliko sam puta pomislila da bi mi bilo bolje da sam ostala i trpjela sve te batine nego što sam otišla u tu kuću. Mislim da mi je čak bilo i gore nego trpjeti sve to što sam proživljavala”, kazala je.

Razmišljala je čak i o tome da preda skrbništvo svome partneru da “dijete ne mora jesti pokvarenu hranu, da ne mora čekati točno sedam sati da bude večera, da ne mora biti u hladnome, kupati se u hladnome”. Dodaje da su spavale i kuhale u jaknama, a da su im djeca stalno bolesna.

Tri žene s djecom u 15 kvadrata

Druga sugovornica još je uvijek u kući. “Nemati WC dasku u 21. stoljeću smatram krajnje neprikladnim. Sobu od niti 15 kvadrata u kojoj spavaju tri žene i dvoje djece. Tu smo bili dijete i ja, jedna žena s malim djetetom, a treća je bila baka u peleni. Mi smo praktički dijelile krevet, baka i ja s malim djetetom”, kaže.

“Gledam da što prije nađem posao, da čim prije iziđem van, jer u biti svi tamo pričaju da se osjećaju kao u zatvoru”, kaže još jedna žena koja je i dalje u kući.

Jedna od sugovornica kaže i da im se znalo govoriti da su one zapravo krive, da su loše majke, žene, pa su se onda osjećale još gore.

Hrana s istekom roka

Jedna je žena progovorila o donacijama koje dođu u kuću. “Nedavno je došla donacija, sve je prepakirano, raspakirano, ambalaža je ostala, stvari su nestale i to nije prvi put. Sve što dođe novo s etiketama, to ne ostaje u kući”, kaže i dodaje da su pronalazile i kukce u hrani. “Ja sam 2024. spremala meso iz 2022.”, tvrdi.

Nema ni stručne podrške: psihologinja, je, kažu, otišla jer više nije mogla izdržati.

“Sukob interesa imamo jer je glavna zaposlila svoju sestričnu kao novu psihologinju na dva sata, koja je tamo pro forma. Mi smo tu ženu od Nove godine vidjeli dva puta možda po 10, 15, 20 minuta. Meni je otvoreno rekla da nemam pravo na psihološku pomoć, da sam ja ovdje iz gluposti, iako je moj bivši partner osuđen dvaput. Sad čekamo i odluku višeg nadležnog suda i treću pravomoćnu presudu”, ispričala je jedna od žena.

‘Još jedan ciklus traumatizacije’

Četvrta žena s kojom je razgovarala ekipa Provjerenog podrijetlom je iz Afrike, koja je u Hrvatsku došla radi posla. Tu je upoznala partnera od kojeg je pobjegla. Tvrdi da ju je voditeljica skloništa diskriminirala od prvog dana.

“Uvijek mi se obraćala na hrvatskom iako je znala da ne znam taj jezik. Rekla bi mi nešto i očekivala da odgovorim na hrvatskom, nije je bilo briga razumijem li ili ne. Problem je bio što joj nisam mogla odgovoriti. Postao je problem jer nije htjela da druge žene koje razumiju pričaju sa mnom na engleskom”, ispričala je.

“Ovo ne da nije normalno, to ima ime, a to ime je nasilje. Visokoproblematično ponašanje, iz navoda žena, koje se apsolutno ne smije događati i koje je samo još jedan ciklus traumatizacije u koji su žene ušle”, rekla je za Provjereno psihologinja Senka Sekulić, koja često surađuje sa ženskim udrugama koje vode sigurne kuće.

Ministarstvo poslalo inspekciju, ali…

Jedna od žena rekla je da je pisala Ministarstvu socijalne politike i Vladi. “Sve se spustilo na ravnateljicu, oni su tražili očitovanje sigurne kuće, sigurna kuća meni je zaprijetila da će se, ako ja to ne povučem, pisati Centru da sam loša majka. Zbog toga sam prenamijenila svoju prijavu, ublažila sam je samo”, kaže.

Prema informacijama koje je dobila ekipa Provjerenog, resorno ministarstvo je poslalo inspekciju. Međutim, sugovornica Provjerenog kaže da su u skloništu bili spremni za nadzor, odnosno da su od nekoga dobili dojavu da im stiže. Inače, radi se o Centru za žene Adela u Sisku. Glavna je voditeljica skloništa Senka Filipović, a druga je domaćica Slavica Bamburač. Ekipa Provjerenog kontaktirala ih je, no nitko iz skloništa nije dogovorio na ove optužbe.

O svemu ovom Provjereno je obavijestilo pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, za djecu i Ured pučke pravobraniteljice, poslali su upit skloništu, ali i Ministarstvu i Gradu Sisku, koji ih financiraju. Odgovore još čekaju.