Horor u Škotskoj. Manijak desetljećima silovao žene, tukao i ubijao životinje. 'To je nepopravljivo zlo'

Njegovi zločini počeli su još u vrijeme kad je bio tinejdžer, 1985. godine.

Kevin Vivers
FOTO: Screenshot/Police Scotland

Kevin Vivers, muškarac u dobi od 58 godina, napadao je žene, silovao ih i ubijao životinje. Njegovi zločini u škotskim pokrajinama West Lothianu i Stirlingshireu potječu još iz doba kad je bio tinejdžer, od 1985. godine.

Sudac Visokog suda u Edinburghu Lord Lake izrekao je Viversu doživotnu kaznu uz to da u zatvoru mora ostati najmanje 10 godina. “To ne znači da ćete automatski biti pušteni na slobodu na kraju tog razdoblja”, rekao je.

Lake je u čitanju presude naveo da će Vivers biti pušten iz zatvora samo ako se vlasti uvjere da njegovo oslobađanje neće ugroziti javnu sigurnost građana.

Objavljeni rezultati vještaka

Vještaci su Viversa procijenili za vrlo opasnim po okolinu. Lake je rekao da je svako od kaznenih djela koje je počinio ozbiljno, čak i ako se uzmu pojedinačno. “Kad se promatraju zajedno, pokazuju nepopravljivo i zlo ponašanje”, dodao je.

Vivers je tijekom suđenja prvo negirao niz optužbi. Optužnica ga je teretila za počinjenje 27 zločina, među njima je devet silovanja, sedam napada, četiri seksualna napada i pet mučenja i ubijanja životinja.

Odbacio je optužbe i rekao da nema dokaza o počinjenju djela. Tijekom suđenja nije imao odvjetnike jer je uoči samog kraja suđenja otkazao punomoć svojem branitelju.

Policija pozvala žrtve da se jave

“Ovo je bio težak slučaj zbog užasne prirode Viversovih zločina i mučnog zlostavljanja životinja, koje je trajalo toliko godina”, kazao je policajac Steven McMillan.

“Želim poručiti svima koji su doživjeli seksualno zlostavljanje da ne postoji vremensko ograničenje do kada se mogu prijaviti ti zločini. Potaknuo bih sve žrtve da se jave i prijave policiji”, dodao je.

Vivers je doživotno upisan u registar seksualnih prijestupnika. Sudac mu je zabranio bilo kakav kontakt s bilo kojom od žrtava.