Hrvatska zabranjuje Prime, energetsko piće koje je zaludilo klince i alarmiralo stručnjake? Beroš: 'Danas imamo sastanak'

Slovenija je zabranila kofeinsku inačicu poznatog energetskog pića Prime, a njegovi sastojci zabrinuli su i ministra Beroša

FOTO: Profimedia/Pixsell

Hrvatska će tražiti zabranu prodaje kofeinske verzije energetskog napitka Prime maloljetnicima, i to zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, doznaje Telegram. “HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu”, potvrdio je Telegramu ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je, zbog saznanja o sastojcima u piću i mogućim učincima tih proizvoda, tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu. Osim o energetskom piću, raspravljat će se i o nikotinskim vrećicama koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta, što je zgrozilo liječnike i ministra.

Prime sok ima dvostruko više kofeina od ostalih pića

Inače, riječ je o energetskom piću koje su osmislili dvojica popularnih YouTubea, Logan Paul i KSI. Prime sok se već našao na meti kritika zbog činjenice da su ga YouTuberi promovirali mlađem dijelu svoje publike, a na opasne učinke energetskog pića s L-teaninom upozoravala je početkom studenog i europarlamentarka Biljana Borzan.

”Ima dvostuko veću dozu kofeina nego dosad poznata energetska pića, koja inače sadrže sastojke velike šalice turske kave zaslađene s četiri žličice šećera”, rekla je dr. Biljana Borzan koja se godinama bavi zaštitom potrošača. Dodala je i da ”mnogi roditelji i ne znaju da ih djeca konzumiraju ili uopće nisu svjesni sastava tih pića i njihove štetnosti”. ”Izazivaju poremećaj srčanog ritma, znači aritmiju, lupanje srca, probleme sa živčanim sustavom i s probavnim sustavom”, kaže Borzan.

Na tržištu postoje dvije verzije ovog pića, od kojih jedna sadrži sporni L-teanin, a druga ne. Prodaju Primea s L-teaninom ovih je dana zabranila Slovenija, dok se isto piće bez tog sastojka i dalje smije prodavati i konzumirati.

Škola u Puli zabranila energetska pića

Podsjetimo, jedna hrvatska škola već je poduzela mjere protiv konzumacije energetskih pića. Osnovna škola Kaštanjer u Puli je, uz mobitele, zabranila i energetska pića nakon što je primijećeno da djeca donose energetska pića u školu te da njihova konzumacija utječe na ponašanje djece, potvrdila je krajem listopada ravnateljica škole Nada Crnković. Za učenike koji protivno pravilima u školi konzumiraju energetska pića uvedene su i sankcije u vidu pedagoških mjera.

Istraživanje HBSC-a pokazalo je da je prošle godine ova pića konzumiralo šest posto učenika u dobi od 11 godina, dok to čini 2.3 posto učenica. U starijim dobima, više od šest posto učenika i četiri posto učenica konzumira ova pića. Važno je napomenuti da takva pića mogu biti iznimno opasna za zdravlje, a u jednoj limenci energetskog pića u prosjeku se nalazi preko pet žlica šećera.

U tijeku je i kampanja “Energetska pića nisu za mlada bića”. “Takva pića ne bi trebalo imati doma, ne bi smjela biti na raspolaganju djeci i ne bi ih roditelji s djecom trebali kupovati. Ono što znam za djecu i mlade – da je za njih važna cijena, oni nemaju puno novaca, oni najčešće imaju samo džeparac”, rekla je ranije Ivana Pavić Šimetin, voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a.