Ida Prester, koja se nedavno našla s Matanićem na naslovnici časopisa: 'Uvijek je osuđivao predatore, zato je ovo sve još gore'

Iskazala je podršku njegovoj djeci i supruzi, glumici Heleni Minić Matanić

25.11.2023 - Zagreb - Promocija spota i pocetak kampanje „Stit”. uoci Medunarodnog dana za eliminaciju nasilja nad zenama, talentirana glazbenica i aktivistica Ida Prester, potaknuta porastom femicida u zemlji i regiji i nedavnim slucajem koji je zgrozio javnost – live prijenos ubojstva Nizame Hecimovic na drustvenim mrezama, pokreće kampanju „Stit“ kojom zeli senzibilizirati i osvijestiti javnost za problem nasilja prema zenama. Photo: Karlo Klasic/PIXSELL
FOTO: Karlo Klasic/PIXSELL

Pjevačica Ida Prester oglasila se o redatelju Daliboru Mataniću koji je priznao da su istinite optužbe da je godinama seksualno uznemiravao kolegice sa seta. Ona je zajedno s Matanićem, kao aktivisti protiv nasilja nad ženama, u listopadu prošle godine odradila fotosešn za naslovnicu jednog domaćeg časopisa.

Prester je za Jutarnji list rekla da ona ne dolazi iz svijeta filma te da s Matanićem poslovno nikada nije surađivala. U posljednje ga je vrijeme, govori, najčešće sretala s njegovom suprugom, glumicom Helenom Minić Matanić, za koju Prester kaže da je ”fenomenalna, duhovita i draga žena”.

”Naslovnicu sam snimila na poziv redakcije jer sam u to vrijeme pripremala kampanju Štit. Matanić je također bio odabir redakcije. Znamo ga kao borca za prava žena, uvijek je najglasnije osuđivao seksualne predatore i davao podršku #metoo pokretu. I u svojem radu se rado doticao tih tema. Tim je ovo sve još gore. Svako nasilje se treba istražiti i osuditi. Pružam apsolutnu podršku svim žrtvama! A moje misli su i uz Helenu i klince, ovo je baš teška situacija i za njih”, rekla je Ida Prester.

Obrisao priznanje i društvene mreže

Podsjetimo, Matanić je sve priznao u petak navečer u Facebook istupu, objavljenom netom nakon teksta s optužbama koji je izašao u Večernjem listu. Redatelj se pokušao opravdati ”utjecajem alkohola i droga”, dodajući kako se ”sam prijavio na liječenje”.

U ovom mučnom slučaju osobito čude reakcije brojnih građana koji su Mataniću na Facebooku, ispod priznanja da je uznemiravao kolegice, čestitali, izražavali respekt i ostavljali emotikone srca. Nekoliko sati kasnije, Dalibor Matanić sklonio se s društvenih mreža i više nije moguće vidjeti ne samo spomenutu objavu, nego ni njegov Facebook profil, dok je svoj profil na Instagramu zaključao. Objavu u kojoj je priznao uznemirujuće optužbe možete pročitati ovdje.