Pljušte reakcije na šokantno priznanje Dalibora Matanića: 'Oprosti nije dovoljno, o tome može pričati sa zatvorskim psihijatrom'

Matanić je priznao optužbe o seksualnom uznemiravanju kolegica, a onda se povukao iz javnosti

16.09.2021.., Zagreb - Dalibor Matanic  Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Redatelj Dalibor Matanić priznao je u petak navečer da su optužbe o višegodišnjem uznemiravanju žene istinite. U Facebook istupu, objavljenom netom prije teksta s optužbama koji je izašao u Večernjem listu, redatelj se pokušao opravdati ”utjecajem alkohola i droga”, dodajući kako se ”sam prijavio na liječenje”.

Dok čude reakcije brojnih građana koji su Mataniću na Facebooku, ispod priznanja da je uznemiravao kolegice, čestitali, izražavali poštovanje i ostavljali emotikone srca, stižu i prve reakcije njegovih kolegica i kolega.

‘Nikakav oprosti, nikakvo kajanje’

Umjetnica Arijana Lekić Fridrih na svojem je Facebook profilu poručila Mataniću da ”oprosti” nije dovoljno. ”Nikakav oprosti, nikakvo kajanje, neka pravna država odradi svoj posao. Pod cijenu umjetničkih uspjeha? Nećeš. Niti jedna više”, napisala je.

Za Jutarnji list Lekić Fridrih kaže da je bijesna. ”Ovakve stvari, s obzirom na njegov status i na njegovu poziciju, trebaju završiti na sudu. Ne postoji ‘oprosti’ koji njega može amnestirati od onoga što je radio. Sad je jedino bitno da se te žene koje je on zlostavljao jave i da on završi na sudu. Da povežemo tu priču s pričom sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti koja je i dalje otvorena, nezavršena, jer ti profesori i dalje predaju, a mnogi koji se bave ovom strukom su svjesni toga da im karijere ovise o nekim klikama i učinit će sve što treba da zadrže pozicije”, kazala je.

”O ‘oprosti’ može razgovarati sa svojim zatvorskim psihijatrom!”, dodala je umjetnica.

Zgroženi podrškom koju je dobio

Slično razmišlja i kazališna redateljica Snježana Banović. ”Matanić mora u zatvor, u svojoj patetičnoj eskapadi kajanja priznao je kazneno djelo. To je sve što se tu može komentirati. O njegovim se ‘metodama’ odavno sve zna, svi ga štite predugo. On je paradigma, kao i Prohić koji je već ušao u ladicu zaboravljena priča”, kaže.

Matanićevim priznanjem na društvenim mrežama, koje je naposlijetku obrisao zajedno sa Facebook profilom, zgrožena je i redateljica Rajna Racz. Pita se ”kako je moguće da mu toliki ljudi iz naše struke i šire sada šalju podršku, srčeka, govore da je on bio sjajan na setu, da je hrabar što je izašao u javnost”. Kaže da je Matanić je svojom objavom ”dao još jednu patrijarhalnu pljusku svim ženama u ovoj državi i podvrgnuo nas još jednoj tehnici manipulacije koja je tipična za društvo u kojem živimo”.

‘Prebacuje krivnju na alkohol i drogu’

”On je svojim priznanjem prebacivši vlastitu krivicu na alkohol i droge (što je, nažalost, još jedno previše normalizirano ponašanje od Akademije pa kasnije u poslu) od sebe odlučio stvoriti mučenika-heroja koji će biti ‘primjer drugim kolegama u osjetljivom terenu u kojem se očito neki od nas ne snalaze najbolje”’, kazala je Racz.

Oglasio se glumac Janko Popović Volarić koji je s Matanićem radio na više projekata, poput filma ”Majka asfalta” i predstava ”Egzorciam” i ”Thelma & Louise”. ”Naravno a oštro i bez iznimki osuđujem svaku vrstu nasilja i zloupotrebe moći”, rekao je.

Glumica Areta Ćurković rekla je Jutarnjem listu da ona osobno s Matanovićem nikada nije imala neugodnih iskustava. ”Dapače, vrlo profesionalnu suradnju, s puno poštovanja i obostranog povjerenja. Bilo kakav oblik nasilja ili zloupotrebe moći ne podržavam i osuđujem, a javno se treba progovarati o tome, prvenstveno da žrtve znaju da nisu same. Ja naivno želim vjerovati da se na taj način makar jedan ili jedna nasilna nedobronamjerna osoba možda ‘povuče’ i stane na vrijeme”, kazala je.

Objavu Dalibora Matanića u kojoj je priznao optužbe za seksualno uznemiravanje kolegica, i koju je zajedno sa svojim profilom obrisao nekoliko sati kasnije, možete pročitati ovdje.