Iz Kremlja procurili tajni dokumenti s ruskom nuklearnom doktrinom. Pokazuju da Putin strahuje od invazije iz Kine

Usprkos prijateljskim odnosima Xija i Putina, Moskva se i dalje priprema za eventualni sukob

FOTO: AFP

Ruska vojska vježbala je korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranoj fazi teoretskog sukoba s velikom svjetskom silom, pokazuju dokumenti koji su procurili iz Kremlja. Posebno je zanimljivo to što je jedan od scenarija korištenih u obuci uključivao invaziju na Rusiju iz Kine. Tajni dokumenti koje je dobio Financial Times opisuju u kojem bi slučaju Rusija upotrijebila taktičko nuklearno oružje. Prema stručnjacima koji su pregledali dokumente, prag tolerancije nakon kojeg bi uslijedio nuklearni udar niži je nego što je Rusija ikada javno priznala.

Procurilo je ukupno 29 tajnih ruskih vojnih dosjea sastavljenih između 2008. i 2014.. Među njima su scenariji za ratne igre i prezentacije za mornaričke časnike u kojima se razmatraju operativni principi za korištenje nuklearnog oružja. Kriteriji za potencijalni nuklearni odgovor kreću se od neprijateljskog upada na ruski teritorij do specifičnijih okidača, poput uništenja 20 posto ruskih strateških podmornica koje nose balističke rakete.

“Ovo je prvi put da su dokumenti poput ovih dostupni javnosti”, rekao je Aleksander Gabuev, direktor Carnegie Russia Euroazijskog centra u Berlinu. “Oni pokazuju da je operativni prag za korištenje nuklearnog oružja prilično nizak, posebno u slučaju da se željeni ishod ne može postići konvencionalnim sredstvima.”

Kremaljske elite ne vjeruju Kini

Rusko taktičko nuklearno oružje, koje je moguće isporučiti projektilima ispaljenim s kopna, s mora ili iz zrakoplova, dizajnirano je za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Europi i Aziji, za razliku od većeg “strateškog” oružja namijenjenog gađanju SAD-a. No, premda manje, moderne taktičke bojeve glave još uvijek mogu osloboditi znatno više energije nego atomske bombe bačene na Nagasaki i Hirošimu 1945.

Iako su dosjei stari 10 i više godina, stručnjaci tvrde da su i dalje relevantni za trenutnu rusku vojnu doktrinu. Dokumente su FT-u pokazali zapadni izvori. Obrambeni planovi Kremlja otkrivaju da su među moskovskom elitom duboko ukorijenjene sumnje u Kinu. One nisu nestale ni nakon što je Putin počeo graditi savez s Pekingom, koji je još 2001. uključivao i No first use sporazum o nuklearnom napadu, koji znači kako su se obje strane potpisale kako neće prve upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju međusobnog vojnog sukoba.

Nuklearni temelji ruske obrambene politike

U godinama koje su uslijedile, Rusija i Kina produbile su partnerstvo, osobito otkako je Xi Jinping preuzeo vlast u Pekingu 2012. Rat u Ukrajini zacementirao je status Rusije kao mlađeg partnera u njihovim odnosima, nakon što je Kina pružila Moskvi pružila gospodarsku podršku koja je Vladimiru Putinu pomogla da izbjegne najteže posljedice zapadnih sankcija.

No, materijali za obuku pokazuju da je ruski istočni vojni okrug uvježbavao više scenarija koji uključuju kinesku invaziju, i to nakon zbližavanja dviju zemalja. Vježbe nude rijedak uvid u to da Rusija smatra nuklearni arsenal temeljem svoje obrambene politike, ali i kako obučava vojne snage da budu kadre izvesti prvi nuklearni napad pri određenim uvjetima na bojnom polju.

Kinezi uvjeravaju da nisu sumnjičavi prema Moskvi

Financial Times ističe jednu od vojnih vježbi koje uključuju hipotetski napad iz Kine. U njoj bi Rusija, za potrebe ratne igre nazvana “Sjeverna federacija”, mogla upotrijebiti taktički nuklearni udar kako bi zaustavila drugi val invazijskih snaga neprijatelja kojeg se naziva “Jug”. “Vrhovni zapovjednik izdao je zapovijed… koristiti nuklearno oružje… u slučaju da neprijatelj rasporedi postrojbe drugog ešalona i da Jug zaprijeti daljnjim napadom u smjeru glavnog udara”, stoji u dokumentu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova i nakon ovog otkrića zanijekalo je postajanje razloga za sumnju u prijateljstvo Moskve. “Ugovor o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i suradnji između Kine i Rusije pravno je uspostavio koncept vječnog prijateljstva i nenapadanja između dviju zemalja”, rekao je glasnogovornik, dodavši kako “Teorija prijetnje” neće proći u Kini i Rusiji. Kremlj nije odgovorio na zahtjev za komentar o tom pitanju.

Rusija je osjetljiva na svoje podmornice

Druga prezentacija namijenjena je obuci mornaričkih časnika i nije povezana s ratnim igrama u kojima je neprijatelj Kina. U njoj su ocrtani širi kriteriji za potencijalni nuklearni napad. Nuklearni odgovor moguć je u slučaju iskrcavanje neprijatelja na ruski teritorij, poraz jedinica zaduženih za osiguravanje graničnih područja, ali čak i u slučaju neposredne prijetnje od neprijateljskog napada konvencionalnim oružjem.

Slajdovi iz te prezentacije pokazuju kako je prag nakon kojeg slijedi ruski nuklearni odgovor zapravo kombinacija raznih čimbenika, nakon kojih bi gubici koje su pretrpjele ruske snage “neminovno doveli do njihovog neuspjeha u zaustavljanju velike neprijateljske agresiju”, što je “kritična situacija za državnu sigurnost Rusije”.

Drugi potencijalni uvjeti za upotrebu nuklearnog oružja uključuju uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica naoružanih balističkim projektilima, 30 posto njenih jurišnih podmornica na nuklearni pogon, triju ili više krstarica, tri aerodroma ili istovremeni udar na glavne i rezervne obalne zapovjedne centre.

Putin objasnio kriterije za nuklearni udar

Čini se i da bi ruskoj vojsci bilo dopušteno korištenje taktičkog nuklearno oružja kako bi se ostvario širok dijapazon ciljeva, uključujući “obuzdavanje drugih država od upotrebe agresije […] ili eskalacije vojnih sukoba”, “zaustavljanje agresije”, sprječavanje poraza ruskih snaga u važnim bitkama ili gubitka teritorija, ali i kako bi se rusku mornaricu učinilo “učinkovitijom” u borbi.

Putin je prošlog lipnja rekao da se osjeća “negativno” u vezi s korištenjem taktičkih nuklearnih napada, ali se zatim pohvalio da Rusija ima veći nestrateški arsenal od zemalja NATO-a. SAD procjenjuje da Rusija ima najmanje 2000 komada takvog oružja.

Ruski predsjednik rekao je i da ruska nuklearna doktrina uključuje dva razloga za korištenje nuklearnog oružja: odmazdu nakon prvog neprijateljskog nuklearnog udara, te ako “samo postojanje Rusije kao države dođe u opasnost.” No, sam je Putin dodao da niti jedan od kriterija vjerojatno neće biti ispunjen te je odbacio javne pozive tvrdolinijaša da se snizi prag nakon kojeg je dopuštena upotreba nuklearnog oružja.

Rusi i dalje vježbaju obranu od invazije iz Kine

Jedan od stručnjaka koji su proučili ruske dokumente, viši znanstveni suradnik za kopneno ratovanje na Kraljevskom institutu ujedinjenih snaga Jack Watling, istaknuo je kako ipak nije riječ o klasičnom pravilniku za upotrebu nuklearnog oružja. Dodao je kako bi takav udar bio odluka koju bi donio politički vrh, a ne vojni zapovjednici na terenu.

Premda se Moskva približila Pekingu u razdoblju nakon definiranja procedura iz dokumentacije o kojoj piše FT, nije zanemarila izgradnju obrane protiv Kine. “Na Dalekom istoku, u blizini kineske granice, Rusija i dalje uvježbava korištenje raketa koje mogu nositi nuklearno oružje i jačanje snaga koje ih koriste”, upozorava William Alberque, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja na Međunarodnom institutu za strateške studije. “Mnogi od ovih sustava imaju domet dovoljan samo za napad na Kinu”, dodao je.

Bojazan od upada Kineza u središnju Aziju

Rusija se i dalje ponašala u skladu s “teorijom uporabe” nuklearnog oružja iznesenom u dokumentima, rekao je Alberque. “Nismo vidjeli temeljno preispitivanje (tih postavki op.a.)”, kazao je, dodajući kako je Rusija vjerojatno zabrinuta da bi Kina mogla pokušati iskoristiti ometenost Moskve ratom na zapadu “kako bi izgurala Ruse iz središnje Azije”.

Dokumenti odražavaju obrasce viđene u vježbama koje je ruska vojska redovito održavala prije i nakon Putinove invazije na Ukrajinu 2022. Alberque, koji je prethodno radio za NATO i američko ministarstvo obrane na kontroli naoružanja, ukazao je na primjere ruskih vježbi održanih u lipnju i studenom prošle godine. Na tim su vježbama, održanim u dvije regije koje graniče s Kinom, korištene rakete Iskander koje mogu nositi nuklearno oružje.

Nuklearno otrežnjenje

Nizak prag za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja razvidan iz ovih dokumenata u skladu je s doktrinom koju neki zapadni promatrači nazivaju “eskalacijom do deeskalacije”. Prema ovoj strategiji, prihvatljivo je upotrijebiti taktičko oružje kako bi se pokušalo spriječiti uvlačenje Rusije sveobuhvatni rat, posebice neki u kojem bi SAD mogao intervenirati. Koristeći ono što naziva “poticanjem straha”, Moskva bi nastojala okončati sukob pod vlastitim uvjetima, šokiravši neprijatelja ranom uporabom slabijeg nuklearnog oružja, ili prijetnjom da će to učiniti.

“Oni govore o ‘otrježnjenju’ svojih protivnika, tako da upotrebom nuklearnog oružja prekinu osjećaj trijumfalne ‘opijenosti’ neprijatelja u slučaju da ovaj ostvari pobjede nad ruskim snagama u ranim fazama sukoba”, objasnio je Alberque. “Misle kako je najbolji način da to ostvare korištenje onoga što nazivaju manjom ‘dozom’ nuklearnog oružja na puno nižoj razini borbe, kako bi spriječili eskalaciju.”

Putin bi gađao velike sile prije nego Ukrajinu

Ukrajinski dužnosnici tvrde su da su Putinove nuklearne prijetnje uvjerile SAD i druge saveznike da odustanu od odlučnijeg naoružavanja Kijeva u ranoj fazi sukoba, kada je napredno naoružanje NATO-a moglo preokrenuti plimu rata u korist Ukrajine. Alberque je rekao da bi ruski prag za korištenje taktičkog nuklearnog oružja bio viši kada je riječ o Ukrajini, koja nema vlastito nuklearno oružje sposobnost ili sposobnost da pokrene kopnenu invaziju velikog razmjera, nego u slučaju Kine ili SAD-a.

Naime, ruski čelnici vjeruju da bi taktički nuklearni napad na Kinu ili SAD mogao donijeti “otrježnjenje” i tako pomoći u deeskaliranju sukoba. S druge strane, nuklearni napad na Ukrajinu vjerojatno bi eskalirao sukob i doveo do izravne intervencije SAD-a ili UK-a, rekao je Alberque. “To je apsolutno posljednja stvar koju Putin želi.”