Izgleda da bi ruska jedinica 29155 mogla stajati iza tajanstvenog sindroma koji je pogodio američke diplomate i špijune

Insider objavljuje rezultate jednogodišnje istrage tzv. havanskog sindroma

A Russian policeman stands guard a street next to the FSB security service's office in Moscow on December 19, 2019. Russia's FSB security service said it has "neutralised" a gunman who opened fire in central Moscow on December 19 and confirmed an unspecified number of casualties, in a statement carried by Russian news agencies. "An unknown individual opened fire near building number 12 on Bolshaya Lubyanka street, there are casualties. The identity of the criminal is being established. The criminal has been neutralised," agencies quoted the FSB as saying, without giving further details. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
FOTO: AFP

Tajanstveni “havanski sindrom“, bolest koja je pogodila američke diplomate i špijune diljem svijeta, mogao bi biti povezan s energetskim oružjem kojim su raspolagali pripadnici ruske vojno-obavještajne diverzantske jedinice, izvijestila je u ponedjeljak medijska grupacija Insider.

Istraga američke obavještajne službe čiji su nalazi objavljeni prošle godine pokazuje kako je “vrlo malo vjerojatno” da je neka neprijateljska strana odgovorna za bolest o kojoj su prvi put izvijestili službenici američkog veleposlanstva u Havani, glavnom gradu Kube, 2016. godine.

No, Insider, medijska grupacija koja je usmjerena na Rusiju sa sjedištem u Rigi, tvrdi da su pripadnici jedinice ruske vojno-obavještajne službe (GRU), poznate kao 29155, bili raspoređeni na mjestu događaja zdravstvenih incidenata s američkim osobljem.

Akustično oružje

Cjelogodišnja Insiderova istraga u suradnji sa 60 Minutes i njemačkim Der Spiegelom također je pokazala da su viši pripadnici Jedinice 29155 dobili nagrade i promaknuća za rad povezan s razvojem “nesmrtonosnog akustičnog oružja”.

Rusija je prethodno negirala bilo kakvu umiješanost. Simptomi bolesti uključuju migrene, mučninu, gubitak pamćenja i vrtoglavica. Insiderovo izvješće također ukazuje da je moguće da se prvi incident sa simptomima “havanskog sindroma” dogodio prije 2016. godine.

Nije sve počelo na Kubi?

Prema Insideru, moguće je da su napadi počeli dvije godine ranije u Frankfurtu u Njemačkoj, kada je službenik američke vlade stacioniran u tamošnjem konzulatu izgubio svijest uslijed izloženosti nečeme što bi bilo slično snažnoj energetskoj zraci.

Američki Kongres usvojio je 2021. poseban zakon, Zakon o Havani, kojim State Department, CIA i druge vladine agencije imaju ovlasti isplatiti naknadu osoblju i njihovim obiteljima koji su bili pogođeni bolešću tijekom obavljanja službenih dužnosti.