Iznenada umro još jedan od šefova u Lukoilu. On je već četvrti od početka rata u Ukrajini

Nastavlja se niz neobičnih smrti u ruskom naftnom divu

A man walks past the headquarters of Russia's oil producer Lukoil in Moscow on October 10, 2022. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
FOTO: AFP

Tvrtka Lukoil objavila je da je preminuo potpredsjednik tvrtke. “S dubokim žaljenjem obavještavamo vas da je potpredsjednik tvrtke Robertus Vitalij Vladimirovič iznenada preminuo u dobi od 54 godine”, stoji u kratkom priopćenju. Vladimirovič je u Lukoilu kao ekonomist počeo raditi odmah nakon što je diplomirao.

“S više od 30 godina rada u Lukoilu stekao je poštovanje svojih kolega ne samo u tvrtki, već i u cijeloj industriji. Za uspjehe u razvoju domaćeg naftno-energetskog kompleksa nagrađen je državnim i resornim priznanjima”, kažu iz Lukoila.

Četvrta smrt u Lukoilu

Robertus je već četvrti izvršni direktor u tvrtki koji je umro od početka ruske invazije na Ukrajinu. Prije njega, u listopadu prošle godine, iznenada je preminuo i predsjednik uprave Lukoila, Vladimir Nekrasov. Tvrtka je objavila da je umro u dobi od 66 godina zbog akutnog zatajenja srca. U naftnom i plinskom sektoru tvrtke radio je gotovo 50 godina, a tijekom karijere je bio i prvi potpredsjednik Lukoila i savjetnik predsjednika kompanije.

Prethodni šef uprave Lukoila, Ravil Maganov, također je iznenada preminuo u rujnu 2022. godine – pao je s bolničkog prozora u Moskvi, tvrdila su tada dva izvora upoznata sa situacijom. Međutim, naftna kompanija rekla je tada da je Maganov “preminuo nakon teške bolesti”. Samo četiri mjeseca ranije, u svibnju 2022., Alexander Subbotin, koji je bio viši menadžer u Lukoilu, pronađen je mrtav u kući šamana u Mytishchiju, sjeveroistočno od Moskve.

Od početka “posebne vojne operacije u Ukrajini”, kako Rusija naziva invaziju na susjednu zemlju koju su počeli u veljači 2022. godine, nekoliko ruskih poslovnih ljudi, većinom povezanih s energetikom iznenada je preminulo pod nejasnim okolnostima, nakon što je Lukoil javno zauzeo stav o operaciji Moskve u Ukrajini. U izjavi od 3. ožujka 2022. upravni odbor tvrtke izrazio je zabrinutost zbog “tragičnih događaja” u Ukrajini i pozvao na “što skoriji mogući prekid oružanog sukoba” pregovorima.