Katalonija predlaže novi referendum o neovisnosti. Stigao brzi odgovor iz Madrida: 'Apsolutno smo protiv'

'Samo je pitanje političke volje'

Catalan regional president Pere Aragones addresses a press conference following his meeting with the Spanish Prime Minister at the Generalitat Palace in Barcelona, on December 21, 2023. (Photo by Josep LAGO / AFP)
FOTO: AFP

Katalonska vlada iznijela je u utorak konkretan prijedlog za novi referendum neovisnosti od Španjolske, na što je odmah negativno reagirala središnja vlada u Madridu. “Glasanje je moguće, samo je pitanje političke volje”, rekao je regionalni predsjednik Pere Aragones u utorak u Barceloni.

Glasačima bi se postavilo jasno pitanje “Želite li da Katalonija postane neovisna država?” na koje bi se moglo odgovoriti samo s “da” ili “ne”, rekao je. Aragones je rekao da bi se takav referendum mogao održati na temelju članka 92. ustava koji dopušta da se na referendumu glasa o “političkim odlukama od posebne važnosti”.

Referendum raspisuje kralj Filip VI. na prijedlog španjolskog premijera, nakon prethodnog odobrenja parlamenta. No prijedlog su odmah odbili članovi središnje vlade u Madridu. Ministar pravosuđa Felix Bolaños rekao je da je “apsolutno protiv toga”.

Sanchez pristao na amnestiju

Vladina glasnogovornica Pilar Alegria sugerirala je da se Aragonesov prijedlog svodi na politički performans uoči parlamentarnih izbora u Kataloniji 12. svibnja. Premijer Pedro Sanchez pristao je na amnestiju za umiješane u neuspjele napore za neovisnost Katalonije 2017. kako bi osigurao svoj reizbor prošle jeseni. Međutim, on i dalje isključuje referendum o neovisnosti.

Aragones je rekao da je Sanchez dugo odbacivao i amnestiju, ali se ipak predomislio. Sanchezova manjinska vlada ovisi o glasovima Katalonaca u parlamentu. I druge katalonske stranke uz Aragonesovu Katalonsku republikansku ljevicu (ERC) zalažu se za odvajanje te regije od Španjolske.

To se odnosi i na Junts Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017. Ovaj 61-godišnjak nedavno je najavio da će biti glavni kandidat stranke Junts na regionalnim izborima.