Kijev ima novo, strašno oružje: dronovi s umjetnom inteligencijom razaraju mete duboko u Rusiji, njihova ubojitost plaši i SAD

Vrlo ih je teško omesti ili skrenuti, u dometu su im najranjivije ruske mete

FOTO: Screenshot X

Na snimci koja se širi društvenim mrežama čuje se glasno zujanje, dok se malena silueta na nebu približava cilju. “Ide točno prema nama”, čuje se žena kako govori na ruskom. Dok se letjelica sve više približava, postaje jasno o čemu je riječ: to je ukrajinski dron koji leti iznad ruskog teritorija. “Jebeno se bojim”, kaže ista žena zvučeći prestravljeno.

Drugi video, snimljen nekoliko trenutaka kasnije, prikazuje isti dron kako skreće ulijevo dok glasne sirene za zračnu uzbunu prigušuju buku propelera. Nakon nekoliko sekundi dron se počinje obrušavati te udara u toranj prekriven cijevima u ruskoj rafineriji nafte, eksplodiravši pri kontaktu.

 

Umjetna inteligencija integrirana u dronove

CNN je geolocirao videozapise otkrivši kako su nastali iznad Rosnjeftove rafinerije Ryazan, jedne od najvećih u Rusiji, udaljene više od 500 km od Ukrajine. Udar koji su Ukrajinci izveli 13. ožujka, jedan od njih nekoliko samo na ovo postrojenje, bio je dio usklađenih ukrajinskih napora da se bespilotnim letjelicama dugog dometa razore ruske rafinerije nafte.

Ovi odvažni napadi ozbiljno pogađaju ogromnu rusku industriju nafte i plina, koja je unatoč zapadnim zabranama uvoza i ograničenjima cijena ostala najveći izvor prihoda za moskovsko ratno gospodarstvo. Napadi su postali mogući zahvaljujući pojavi dronova većeg dometa i većih ofenzivnih kapaciteta. U neke od njih čak su integrirani osnovni oblici umjetne inteligencije koja im pomaže u navigaciji i izbjegavanju ometanja, rekao je izvor upoznat s ukrajinskom industrijom bespilotnih letjelica za CNN.

Tehnologija je još u ranoj fazi

“Velika preciznost usprkos ometanju moguća je zahvaljujući korištenju umjetne inteligencije. Svaka letjelica ima računalo sa satelitskim podacima i podacima o terenu”, objasnio je izvor. “Letovi su unaprijed dogovoreni s našim saveznicima, a dronovi slijede pažljivo proračunat plan leta kako bi nam omogućili gađanje ciljeva s preciznošću koja se mjeri u metrima.”

Takvu, za dronovsko ratovanje impresivnu preciznost, dopuštaju napredni senzori ukrajinskih bespilotnih letjelica. “Imaju nešto što se zove ‘strojni vid’, a oblik je umjetne inteligencije. To zapravo znači da je taj model AI-ja uvježban za identificiranje geografije i cilja prema kojem dron leti”, objasnio je Noah Sylvia, istraživač na Royal United Services Instituteu, think tanku sa sjedištem u Velikoj Britaniji. “Pritom ne zahtijeva nikakvu komunikaciju, potpuno je autonoman”, dodao je.

Chris Lincoln-Jones, bivši britanski časnik i stručnjak za ratovanje dronovima i umjetnu inteligenciju, upozorava je da je razina “inteligencije” takvih dronova još uvijek vrlo niska. “Tolika razina autonomije dosad nije viđena u bespilotnim letjelicama, ali još uvijek smo u ranim fazama potencijala ove tehnologije”, rekao je za CNN.

Ukrajinci promijenili ciljeve

Korištenje dronova u Ukrajini nije novost. Branitelji te zemlje uvelike se oslanjaju na njih od početka ruske invazije 22. veljače 2022. Kijev je u međuvremenu uložio velike resurse u naprednu tehnologiju i domaću proizvodnju bespilotnih letjelica. U početku rata Ukrajina je uglavnom koristila gotove dronove domišljato prilagođene za bacanje malih bombi.

No, do danas su Ukrajinci stvorili kompletnu industriju bespilotnih letjelica, što je Kijevu dalo tehnološku prednost koja je donekle anulirala ruske prednosti, poput znatno brojnije radne snage i moćniju industrijsku bazu. To također objašnjava sve veću preciznost Ukrajinaca, vidljivu u napadima na rafinerije.

Nekoliko stručnjaka koje je kontaktirao CNN kažu da je Ukrajina, umjesto skladišta goriva, počela gađati pogone za destilaciju, u kojima se sirovu nafta prerađuje i pretvara u gorivo ili druge derivate. “To su ciljevi u kojima se nalazi mnogo napredne tehnologije koju je Rusiji danas mnogo teže nabaviti”, rekao je Sylvia.

Ruski rafinerijski kapaciteti opadaju

Takav pristup omogućuje Kijevu da napravi veliku štetu ulažući minimalne resurse, a Rusiju pogađa daleko teže nego nasumični udari na rafinerije. Stručnjaci vjeruju da bi ta vrsta preciznih napada mogla imati veći utjecaj na rusko gospodarstvo nego zapadne sankcije. Naime, izvoz energije, sirove nafte, prirodnog plina i rafiniranih proizvoda spasio je rusku ekonomiju i omogućio Kremlju da nastavi ratovati.

Ukrajina je objavila da je iz stroja izbačeno čak 12 posto ruskih rafinerijskih kapaciteta, dok Reuters raspolaže još većom brojkom, od 14 posto. Čak je i Rusija priznala da su neki njezini rafinerijski kapaciteti u padu te je privremeno zabranila izvoz benzina kako bi izbjegla povećanje domaćih cijena goriva.

“Ovi su tjedni pokazali mnogima da u ruskom ratnom stroju postoje ranjiva mjesta koja sada možemo dosegnuti, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon niza napada dronovima na rafinerije u ožujku. “Naše vlastite bespilotne letjelice omogućile su nam ratovanje dugog dometa. Ukrajina će sada uvijek imati udarnu snagu na nebu”, dodao je.

Ukrajinci krše dogovor sa SAD-om

Ukrajinski udari na rafinerije već su uzrokovali rast globalnih cijena nafte, što je poprilično zabrinulo američke političare koji su usred važne izborne godine. Iako nisu spomenuli cijene energije kao razlog za to, dužnosnici u Washingtonu rekli su da odvraćaju Ukrajinu od napada na rafinerije. Helima Croft, generalna direktorica investicijske banke RBC Capital Markets, istaknula je da su sankcije strukturirane tako da zadrže rusku energiju na tržištima.

“To je bio dogovor s Ukrajinom: dat ćemo vam novac, dat ćemo vam oružje, ali držite se podalje od izvora ruske energije jer ne želimo veliku energetsku krizu”, objasnila je Croft. No, zastoj u američkom financiranju Ukrajine dao je Kijevu prostora za napade na tu vrstu meta. “Ako ne dobiju oružje i novac koji su im obećani, zašto bi se pridržavali tog dogovora s Washingtonom?”, navodi Croft.

Udari na rafinerije će se nastaviti

Stručnjaci kažu da Ukrajina neće stati na rafinerijama. Neke od najvećih ruskih naftnih luka, preko kojih zemlju napušta dvije trećine sirove nafte i naftnih derivata, u dometu su ukrajinskih dronova. “Pogodak u samo jedan takav veliki izvozni pogon imao bi znatan utjecaj na tržište”, rekla je Croft. “Mnogi od tih izvoznih pogona nalaze se u blizini rafinerija koje Ukrajinci napadaju”, dodala je.

Ukrajinski dužnosnici svjesni su zabrinutosti SAD-a, ali kažu da će se udari nastaviti. “Jasno je da te proračunske prihode moramo svesti na najmanju moguću mjeru i time isključiti kisik gospodinu Putleru”, rekao je Vasil Maliuk, šef SBU-a, koristeći kombinaciju prezimena Putin i Hitler koja je uobičajena u Ukrajini, zaključivši za CNN da Ukrajincima ne pada ni na kraj pameti prekinuti napade na ruske rafinerije.