Zašto SAD zahtijeva prekid ubojitih ukrajinskih udara na ruske rafinerije? 'Biden je u panici zbog izbora'

Upozorenje iz Washingtona dobili svi viši dužnosnici u ukrajinskoj državnoj sigurnosnoj službi SBU-u i u njezinoj vojno-obavještajnoj upravi GUR-u

FOTO: AFP

SAD je pozvao Ukrajinu da zaustavi udare na rusku energetsku infrastrukturu jer postoji opasnost da napadi dronovima izazovu povećanje globalnih cijena nafte, kao i rusku odmazdu, kazala su trojica dobro upućenih američkih dužnosnika. Financial Times doznaje kako su upozorenje iz Washingtona dobili svi viši dužnosnici u ukrajinskoj državnoj sigurnosnoj službi, SBU, i u njezinoj vojno-obavještajnoj inačici poznatoj kao GUR.

Obje obavještajne agencije neprestano dronovima napadaju ruske mete na kopnu, moru i u zraku, praktički od početka invazije u veljači 2022. godine. Jedan izvor je za FT rekao da je Bijela kuća frustrirana zbog ukrajinskih udara dronova čije su mete rafinerije nafte, terminali i skladišta širom zapadne Rusije, što šteti proizvodnji nafte.

Amerika se boji odmazde

Rusija je i dalje jedan od najvažnijih svjetskih izvoznika energenata unatoč zapadnim sankcijama. Samo su ove godine cijene nafte porasle za 15 posto, na 85 dolara po barelu, izazvavši povećavanje cijene goriva baš u trenutku kada je aktualni američki predsjednik Joe Biden započeo kampanju za reizbor.

Washington je također zabrinut da bi Rusija mogla uzvratiti napadima na energetsku infrastrukturu na koju se oslanja Zapad ako Ukrajina nastavi napadati ključne ruske objekte. Među njima je CPC naftovod kojim se transportira prevozi naftu iz Kazahstana preko Rusije na globalno tržište, kojim se koriste i zapadne tvrtke, među kojima su ExxonMobil i Chevron.

“Ne potičemo niti omogućujemo napade unutar Rusije”, istaknuli su iz Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država. CIA je odbila komentirati navodnu poruku Washingtona upućenu Kijevu, kao i glasnogovornik SBU-a. Bez komentara su bili i dužnosnici GUR-a, kao i ured predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajina pojačala napade dronovima

Ukrajina je posljednjih tjedana pojačala svoje zračne napade dronovima, no u ratu na tlu i dalje dominira ruska vojska. U Kijevu raste nezadovoljstvo zbog “ambivalentnog pristupa Zapada ograničavanju energetskih prihoda Moskve”. Zabilježeno je najmanje 12 napada na velike ruske rafinerije od 2022. godine, od čega ove godine najmanje devet. Napadnuto je i nekoliko terminala, skladišta i drugih naftnih objekata, navodi dužnosnik vojne obavještajne službe u Kijevu.

Helima Croft, bivša analitičarka CIA-e koja sada radi u RBC Capital Markets, nedavno je primijetila da je Ukrajina pokazala kako može pogoditi većinu infrastrukture za izvoz nafte u zapadnoj Rusiji, dovodeći u opasnost oko 60 posto izvoza agresorske zemlje.

Cijene goriva plaše Bidena

Prigovori iz Amerike stižu u trenutku kada se američki predsjednik Biden suočava s teškom borbom za reizbor, a u prilog mu ne ide rast cijena goriva, koje su ove godine skočile za gotovo 15 posto, na oko 3,50 dolara po galonu (3,78 litara).

“Ništa ne plaši sadašnjeg američkog predsjednika više od porasta cijena goriva tijekom izborne godine”, rekao je Bob McNally, predsjednik konzultantske tvrtke Rapidan Energy i bivši savjetnik za energetiku Bijele kuće.

Ukrajinci sve ubojitiji s dronovima

Ukrajina konstantno povećava broj napada dronovima zahvaljujući uznapredovalim tehnološkim sposobnostima. Ukrajinski dužnosnici sada tvrde da su razvili bespilotne letjelice s dometom većim od 1000 kilometara, kako i povećanom nosivosti koja može nanijeti ozbiljnu štetu metama.

Kijev je prošlog tjedna organizirao dva najveća napada dronovima do sada, a usto su izvedeni udari na sedam ruskih energetskih postrojenja koji su trajali nekoliko dana zaredom.

Tijekom prošle godine, pomorski dronovi GRU-a i SBU-a također su napadali ruske luke, uništivši nekoliko ruskih ratnih brodova u Crnom moru i pogodivši Krimski most koji povezuje Rusiju s okupiranim ukrajinskim poluotokom.

Žele zadati simboličan udarac Kremlju

Cilj tih ukrajinskih “specijalnih operacija” je spriječiti opskrbu ruskih trupa gorivom i smanjiti financiranje ratnih napora Kremlja, prema jednom ukrajinskom dužnosniku uključenom u planiranje i provođenje napada.

Kijev također nastoji zadati simboličan udarac dovođenjem ratnih zbivanja bliže Moskvi, demonstrirajući da se rusku protuzračnu obranu, pogotovo onu oko Kremlja, može probiti. Neki dužnosnici također vide zračnu kampanju kao sredstvo da se Washington potakne da odobri paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara koji je zapeo u Kongresu, a koji Ukrajina smatra ključnim za svoju obranu.

Zamjenica ukrajinskog premijera rekla je u petak da su ruske naftne rafinerije legitimne mete ukrajinskih napada. “Razumijemo pozive američkih partnera, ali istodobno se borimo s kapacitetima, resursima i praksama koje imamo”, rekla je Olha Stefanišina na Kijevskom sigurnosnom forumu. Rekla je da je ruska energetska infrastruktura legitimna meta s vojnog stajališta.