Krokodil pokušao pojesti dječačića koji se kupao u australskom nacionalnom parku. Teško ga je ozlijedio

Glasnogovornica Nacionalnog parka rekla je da je dječak plivao u području 'koje nije dostupno široj javnosti'

A salt water or estuarine crocodile swims in a pond at the Kamla Nehru Zoological Garden in Ahmedabad on December 4, 2009.  The zoo houses some 2,000 animals, ranging fom mammals to birds and reptiles, and receives some 2 million visitors every year. AFP PHOTO/ Sam PANTHAKY (Photo by SAM PANTHAKY / AFP)
FOTO: AFP

Krokodil u Nacionalnom parku Kakadu u Australiji ugrizao je 9-godišnjeg dječaka, koji je prebačen u bolnicu u Darwinu. Ozlijeđeni dječak je u teškom, ali stabilnom stanju, te se nalazi na intenzivnoj njezi.

Kakadu je jedan od najvećih nacionalnih parkova u Australiji. Na području parka živi oko 10.000 krokodila, što čini otprilike 10 posto populacije krokodila na australskom Sjevernom teritoriju. “Zapamtite da gdje god ima vode, mogu biti i krokodili. Budite oprezni i obratite pozornost na znakove upozorenja na krokodile”, stoji na web stranici nacionalnog parka.

Napadi krokodila sa smrtnim ishodom nisu česti. Iznimka je bila 2014. godina, kada su četiri su osobe ubijene na Sjevernom teritoriju, uključujući 12-godišnjeg dječaka, također u Kakaduu, piše The Times.

Dječak je plivao gdje nije smio?

Glasnogovornica Nacionalnog parka rekla je da je dječak koji je napadnut u subotu plivao na području parka “koje nije dostupno široj javnosti”.

Povjerenstvo za parkove i divlje životinje Sjevernog teritorija priopćilo je da su u proteklih pet godina rendžeri uhvatili više od 50 morskih krokodila u kanalima pokraj lokalnih cesta, odnosno u blizini popularnih mjesta za kupanje. Uz to, sredina je sezone monsuna, što može povećati rizik od susreta ljudi i krokodila, rekli su.

Budući da su zbog potražnje za krokodilskom kožom bili dovedeni do ruba izumiranja, lov na slanovodne krokodile zabranjen je u Sjevernom teritoriju 1971. Godinu ranije lov je zabranila Zapadna Australija, a još ranije to je učinio i Queensland. Populacija krokodila od tada je jako porasla.

Raste pritisak javnosti, traže više odstrela

Međutim, kao i u susjednom Queenslandu, vlasti u Sjevernom teritoriju su se našle pod povećanim pritiskom da ponovno uvedu odstrel kako bi smanjili njihovu populaciju i zaštitili javnost.

Prošle su godine tamošnje vlasti rekle da tu opciju treba razmotriti, kako bi se smanjila prijetnja turistima i lokalnom stanovništvu – nakon što je 67-godišnjaka slanovodni krokodil napao na mjestu za kupanje. S druge strane, protivnici uvođenja kvote za lov smatraju da bi to bila pretjerana reakcija, ističući da je od 2018. u Sjevernom teritoriju zabilježen samo jedan smrtonosni napad morskog krokodila, a dva u Queenslandu.

U svibnju prošle godine ostaci Kevina Darmodyja (65), koji je nestao dok je pecao s prijateljima u udaljenom dijelu sjevernog Queenslanda, pronađeni su u utrobi krokodila, piše The Times.