Maldivski dužnosnici indijskog premijera nazvali 'klaunom' jer je promovirao konkurentno turističko otočje

Zamjenici ministara su, između ostalog, pisali kako Indijci "smrde"

FOTO: Narendra Modi/Twitter

Indijski premijer Narendra Modi objavio je idiličnu fotografiju s tropskog otočja Lakshadweep, indijskog saveznog teritorija, na kojoj se vidi kako sjedi na plaži i gleda u azurno plavo more. Modi je, uz zurenje u horizont, fotografiran i kako roni te kako posjećuje lokalnu zajednicu na otoku.

No, fotografije s Maldiva pokrenule su val osobnih napada na račun premijera. Nekoliko zamjenika maldivskih ministara Modija je nazvalo “klaunom”, “teroristom” i “marionetom Izraela”, a dodali su da Indijci, općenito, “smrde”.

Uvrede su potaknule pozive indijskim slavnim osobama na bojkot posjeta otočju, ali i diplomatski spor oko Kine. Maldivske vlasti ubrzo su objavile kako smjenjuju tri zamjenika ministra zbog omalovažavajućih izjava na račun indijskog premijera.

Maldivski dužnosnici prepoznali su napad

Problemi su počeli kada je Modi prošli tjedan posjetio Lakshadweep, arhipelag na jugozapadnoj obali Indije. Modi se na društvenim mrežama raspisao o “zapanjujućoj ljepoti otoka i nevjerojatnoj toplini ljudi” te dodao da Lakshadweep “nezaobilazan na popisu ljudi koji žele prigrliti avanturista u sebi”.

Te Modijeve izjave loše su prošle na Maldivima, a neki su te objave protumačili kao pokušaj promoviranja turizma Lakshadweepa na račun Maldiva. Maldivi, koji broje 1192 otoka u Indijskom oceanu, prepuni su luksuznih odmarališta, a turizam čini trećinu nacionalnog gospodarstva.

Što su pisali zamjenici ministara?

Jedna od zamjenica ministara Maldiva, Mariyam Shiuna, napala je Modija na Twitteru. “Kakav klaun. Izraelska marioneta, gospodin Narendra, ronilac s prslukom za spašavanje”, napisala je zamjenica u svojoj objavi, pa potom Indiju usporedila s “kravljom balegom”. Shiuna, koja je jedna od suspendiranih zamjenika, kasnije je obrisala svoje objave, piše The Times.

Član progresivne stranke Zahid Rameez, također je Modijeve objave smatrao pokušajem da se promovira Lakshadweep. “Ideja o natjecanju s nama je sumanuta. Kako mogu pružiti usluge koje mi nudimo? Kako mogu tvrditi da su tako čisti? Stalni smrad u sobama bit će im najveća propast”, napisao je Rameez.

Poziva se na bojkot Maldiva

Do skandala je došlo uoči posjeta maldivskog predsjednika Mohameda Muizzua Kini u ponedjeljak. Muizzu je izabran prošle godine uz obećanje da će prekinuti politiku Maldiva “Indija na prvom mjestu”, u regiji u kojoj se Delhi i Peking bore za dominaciju. Muizzu je, između ostalo, obećao da će ukloniti mali kontingent od 75 pripadnika indijske vojske iz zemlje, koja broji nešto više od pola milijuna ljudi.

Indijci su zbog skandala pozvali bollywoodske zvijezde i igrače kriketa na bojkot Maldiva. Neki od njih, poput glumca Akshaya Kumara, izjave zamjenika ministara opisali su kao “neizazvanu mržnju”, te obećali otkazati svoja putovanja na Maldive. Druge poznate ličnosti su u sklopu kampanje za promicanje lokalnog turizma pozvali ljude da posjete indijske otoke umjesto odlaska u inozemstvo.

Bivši predsjednik Maldiva Mohamed Nasheed zatražio je od Muizzua da kaže svijetu da komentari ministara “ne odražavaju politiku vlade”. “Kakav užasan jezik dužnosnice vlade Maldiva Mariyam Shiuna prema vođi ključnog saveznika, koji je ključan za sigurnost i prosperitet Maldiva”, rekao je Nasheed.