Malo jače nevrijeme razvalilo novo trajektno pristanište na Hvaru koje je lani pompozno otvorio premijer

Lokalni HDZ-ovci poručuju da ne bi htjeli da se oko toga diže velika prašina

22.07.2022., Sucuraj - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic prisustvovao otvorenju novih djelova luke i preuredjenog lukobrana u Sucurju.
  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

U velikom nevremenu koje je nedavno poharalo Hvar teško je stradao krajnji istok otoka, uključujući Sućuraj u kojem je u srpnju prošle godine u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića svečano otvoreno novo trajektno pristanište. Potpuno nova luka je pretrpjela značajna oštećenja, a dopisnik Slobodne Dalmacije s Hvara Mirko Crnčević svjedoči o “raspuknutom pristaništu”, “gejzirima mora koji se probijaju kroz ukrcajno-iskrcajnu rampu” te “velikim komadima asfalta, opreme i lažine koji su razbacani na sve strane”.

Unatoč tome, u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, kojom upravlja HDZ-ovac Domagoj Maroević, inzistiraju da oštećenja nisu ništa posebno, odnosno da “nema nikakvih konstruktivnih oštećenja”.

HDZ-ovci ne bi da se diže velika prašina

“Novo pristanište je dimenzionirano tako da može podnijeti puno veće valove od ovih koje smo sada imali na tom dijelu otoka. Oštećenja su samo površinskog tipa, oštećen je sloj asfalta na dijelu rampe, na mjestu predviđenom za relaksacijski odušak”, kaže Maroević, čija je Lučka uprava bila investitor nedavnih radova u Sućurju ukupne vrijednost pet milijuna eura.

Prema njegovim riječima, pristanište u koje redovito uplovljavaju Jadrolinijini trajekti na liniji Drvenik-Sućuraj, nakon oluje je čitavo vrijeme bilo u operativnoj uporabi jer, kako tvrdi, “nastala površinska oštećenja nemaju nikakav utjecaj na odvijanje javnog linijskog prometa”. Uvjerava i da će oštećenja već ovog tjedna biti u potpunosti sanirana.

Slično kaže i HDZ-ov načelnik Sućurja Ivan Slavić koji novinarima poručuje da “ne treba dizati naročito veliku prašinu” i najavljuje postavljanje rešetki da smanji silinu udara valova u budućnosti.