MORH će slati pozive vojnim obveznicima u još tri navrata. Poznato tko ih sve može dobiti

Nedugo nakon prvih poziva za vojne vježbe, uslijedit će novi

09.02.2024., Zagreb - Na Hrvatskom vojnom ucilistu Dr. Franjo Tudjman odrzana je svecana promocija 15. i 16. narastaja kadeta diplomskih studija Vojno inzenjerstvo i Vojno vodjenje i upravljanje te 15., 16. i 17. narastaja prijediplomskih studija Vojno inzenjerstvo i Vojno vodenje i upravljanje. Svecanosti je nazocio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anusic, te Robert Hranj, Slaven Zdilar, Andrija Kozina i Stjepan Lakusic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

MORH je prošli tjedan dijelu građana poslao pozive pozive za vojnu vježbu. Riječ je o pozivima koji su upućeni pričuvnim vojnim obveznicima. “Radi se o vježbi. Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine u određeno vrijeme”, kazao je rada ministar obrane Ivan Anušić.

Pozivanje pričuvnih sastava provodi se prema potrebama Hrvatske vojske, a u prvom ciklusu pozvalo ih je Zapovjedništvo Prve pješačke pukovnije – Zagreb.

Novi vojni pozivi idu uskoro

“Sad u trećem mjesecu će osposobljavanje biti od 8. do 15. na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. Znači, radi se o 26 razvrstanih pričuvnika, većinom su to časnici ili dočasnici, samo jedan ili dva vojnika”, pojasnila je Darja Pavličić iz MORH-a.

Pojedinačni pozivi stižu na adrese onima koji su odlužili vojni rok ili bili na dragovoljnom ospobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi, a starosti su do 55 godina. Novi vojni pozivi ići će u lipnju, rujnu i listopadu, sveukupno će stići na adrese onih koji su u pričuvnim postrojbama, njih nešto više od 18.000, piše N1.

‘Sastavi ostaju osposobljeni’

“U Zakonu o obrani je propisano da je obveza služenje u pričuvnom sastavu. Pričuvni sastavi su dio oružanih snaga i zna se njihova uloga u Domovinskom ratu i cilj nam je držati ih stalno u trendu, osposobljene i pripravne”, dodala je Pavličić.

Osposobljavanje traje osam dana. Najviše može potrajati do 30 dana u jednoj godini. Obveznik u slučaju opravdanih razloga može zatražiti odgodu.

“Je li to bolest, može tražiti ocjenu sposobnosti, može tražiti zbog posla. To može tražiti i poslodavac i pričuvnik”, istaknula je Pavličić i dodala da se za vrijeme vojne vježbe poslodavcu refundiraju troškovi naknade plaće obveznika.