Muškarci uhićeni u onoj dramatičnoj akciji opljačkali su i Zorana Pripuza. Nakon ispitivanja nastala je prava drama

Četvoricu uhićenih na području Maksimira sumnjiči se za osam teških hrađa

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Muškarci u dobi od 36, 34, 32 i 19 godina, koji su u utorak navečer uhićeni tijekom policijske akcije na području Maksimira i Dubrave, u četvrtak su ispitani pred tužiteljsvom.

Dok su izlazili s ispitivanja, s lisicama na rukama, dramu su napravili njihovi članovi obitelji koji su ih pred sudom dočekali s djecom. Kada su ih članice obitelji vidjeli s ozljedama po licu, počele su vikati i trčati prema njima, no policija ih je u tome spriječila.

Jedna od žena kaže da je policija tijekom pretresa tukla njenog muža, piše Jutarnji list. ”Čemu zatvor? Pa oni nisu nikoga ubili! Pogledajte im lica na što sliče”, tvrdi.

Opljačkali i Zorana Pripuza

Četvorica kradljivaca provaljivala su u elitne kuće na Pantovčaku, Medveščaku, Tuškancu, Zelengaju i centru Zagreba. Za još nekim njihovim kolegama se navodno još uvijek traga. Najmlađi od njih, 19-godišnji mladić, s nepoznatom osobom provalio je čak i u dom kontroverznog poduzetnika Zorana Pripuza. Jutarnji piše da su iz njegovog doma 6. listopada u 22:10 odnijeli zlatni nakit.

U konačnici zbog osam teških krađa provaljivanjem, prisile prema službenoj osobi te dovođenja u opasnost života i imovine, osumnjičeni serijski provalnici dovedeni su na ispitivanje u prostorije tužiteljstva.

Operirali pod okriljem noći

Podsjetimo, četvorka je pala u utorak na Maksimirskoj cesti, kod raskrižja s Mandlovom ulicom. Prilikom legitimiranja i pokušaja uhićenja, vozač se oglušio na naredbe policije. Stao je na gas i pritom oštetio sedam vozila koja su tada bila zaustavljena na cesti.

Na kraju im je policija ipak stala na kraj, a otkriveno je i zašto su četvorica muškaraca bili sumnjivi vlastima. Oni su pod okriljem noći obilazili ulice u podsljemenskoj zoni.

Operirali su tako da bi, kada bi utvrdili da u domu nema nikoga, prišli objektu sa stražnje strane te se uz pomoć ljestvi penjali se na terase objekta, a zatim obijali vrata ili prozore kroz koje su ulazili.

Za jednim u Belgiji raspisana tjeralica

Prevrnuli bi zatim svaku prostoriju u potrazi za plijenom. Pretraživali su ladice, ormare, sefove i otuđivali novac, zlatni nakit, satove i skupocjene parfeme. Kod osumnjičenih osoba je pronađen ukradeni zlatni nakit i drugi predmeti značajni za postupak, poput maski.

Za jednim od njih, osumnjičenim 36-godišnjakom, ranije je čak belgijska policija raspisala međunarodnu potragu radi izdržavanja zatvorske kazne od osam godina i teških krađa koje je počinio sa zločinačkom skupinom na području Belgije. Iz zagrebačke policije kažu da su osumnjičeni pričinili štetu od minimalno 80 tisuća eura.