Najezda kineskih trolova: Širi se najveća mreža dezinformacija na svijetu, žele 'konstantni strah i paranoju'

Mreža lažnih profila dio je kampanje koju provodi kineska vlada protiv protivnika stranke Xi Jinpinga

FOTO: AFP

Kineska vlada razvila je najveću mrežu dezinformacija na svijetu i koristi je da uznemirava američke građane, političare i tvrtke, potvrdila je CNN-ova analiza sudskih dokumenata i objava na društvenim mrežama.

Orkestrirani online napadi, često vrlo vulgarni i osobni, dio su dobro organizirane i sve agresivnije kampanje zastrašivanja koju provodi kineska vlada, pokazali su dokumenti do kojih su došli CNN-ovi novinari Donie O’Sullivan, Curt Devine i Allison Gordon.

Državno tajništvo SAD-a tvrdi da su ove taktike dio šire akcije oblikovanja dostupnih informacija i ušutkavanja kritičara Pekinga, čiji se broj povećao otkad je na čelo Kine došao predsjednik Xi Jinping, s kojim bi se predsjednik SAD-a Joe Biden trebao sastati u srijedu na summitu u San Franciscu.

Raspršeni po svim platformama

Žrtve se suočavaju s najezdom od nekoliko desetaka tisuća komentara s lažnih profila u kojima ih trolovi nazivaju izdajnicima, a često koriste i rasističke i homofobne uvrede. CNN navodi da je cilj ovakvog maltretiranja da se pojedince doslovno gurne u stanje “konstantnog straha i paranoje”.

Žrtve često ne znaju kome bi se obratile pa neki razgovaraju s policijom, uključujući i FBI, ali do sada je malo toga učinjeno. Iako su društvene mreže zatvorile tisuće računa, nažalost ne mogu pratiti velik broj novih profila koji se pojavljuju gotovo na dnevnoj bazi.

Mreža, poznata kao “Spamouflage” ili “Dragonbridge”, uključuje stotine tisuća računa raspršenih po svim većim društvenim mrežama. Uz svakodnevno uznemiravanje Amerikanaca koji su kritizirali Kinesku komunističku stranku (KKP), trolovi su pokušavali diskreditirati američke političare i tvrtke koje ne služe kineskim interesima. Lažni profili pokušali su se uključiti u bilo kakvu vrstu online rasprave koji su prikazivali KKP u negativnom svjetlu.

Ugašene stotine tisuća profila

Privatni istražitelji prate kinesku mrežu već više od četiri godine, ali tek su u posljednjih nekoliko mjeseci državni istražitelji i Meta objavili da je mreža povezana s kineskim vlastima i policijom. Meta je u kolovozu objavila da je samo u drugom kvartalu 2023. godine uklonila gotovo 8000 računa povezanih s ovom mrežom. Google, vlasnik YouTubea, rekao je da je u posljednjih nekoliko godina zatvorio više od 100.000 računa, dok je Twitter blokirao stotine tisuća računa “povezanih s Kinom”.

Ipak, s obzirom na relativno nizak trošak takvih operacija, stručnjaci koji prate širenje dezinformacija na društvenim mrežama upozoravaju da će kineska vlada sigurno i dalje koristiti ove taktike kako bi pokušala usmjeriti online rasprave u smjeru koji odgovara KKP-u, što često podrazumijeva destabilizaciju SAD-a i demokratskih vrijednosti.

“Možda mislimo da je to ograničeno na određene chatroomove ili ovu ili onu platformu, ali širenje se događa na svim frontama”, rekao je Mike Gallagher, predsjednik Odbora CCP ResCo.

Prijetili i uznemiravali aktiviste

Američko Ministarstvo pravosuđa je ranije ove godine optužilo više od 30 kineskih dužnosnika da su vodili opsežne operacije dezinformiranja kojima je cilj bio, između ostaloga, uznemiravanje američkih aktivista i kineskih migranata koji su se protivili komunizmu.

Jedna takva operacija maltretiranja dogodila se u siječnju 2021., kada je aktivist Chen Pokong na Zoomu održao sastanak protiv komunizma. Trolovi su upali u Zoom sastanak i prijetili sudionicima de će “umrijeti u agoniji”. Pokong je inače u Kini proveo pet godina u zatvoru zbog suprotstavljanja vodećoj stranci.