Nakon Iron Domea stiže Iron Beam: moćni sustav obara projektile brzinom svjetlosti, ali ima jednu nezgodnu manu

Novi laserski sustav mogao bi debitirati na vojnom polju u bliskoj budućnosti

Iron Dome, Iron Beam
FOTO: Screenshot/Rafael

Izraelski Iron Dome od napada 7. listopada radi prekovremeno kako bi zaustavio rakete koje ispaljuje Hamas. Vojni dužnosnici zbog toga sve više nade ulažu u sustav protuzračne obrane sljedeće generacije Iron Beam koji bi mogao znatno unaprijediti zaštitu Izraela.

Izraelski novi laserski sustav mogao bi debitirati na vojnom polju u bliskoj budućnosti. Izvorno je planirano da Iron Beam bude raspoređen 2025. godine, no izraelsko Ministarstvo obrane sada ubrzava razvoj sustava kako bi se što prije našao na terenu.

Sustav Iron Dome ispaljuje projektile

Sustav Iron Dome razvijen je u prvom desetljeću ovog stoljeća, a operativan je od 2011. godine. Haubica sustava sastoji se od radara za otkrivanje i praćenje ciljeva, zapovjednog mjesta i lansera. Krajnji domet motrenja je 474 kilometara kod ciljeva poput borbenih aviona.

Koristi se za rano otkrivanje raketa, topničkih i minobacačkih granata, praćenje njihove putanje i navođenje projektila na njih. Podaci s radara prenose se u zapovjedno mjesto, procjenjuje se putanja leta otkrivenog cilja i ako proračuni pokažu da će pasti na nenaseljeno područje – sustav se ne aktivira. Djeluje samo u slučaju prijetnji naseljima, vojnim položajima, aerodromima i drugim bitnim objektima.

Na ciljeve koje bi mogli ugroziti Izrael, Iron Dome ispaljuje projektile presretače Tamir. Lanser može primiti do 20 projektila.

Sustav nove generacije Iron Beam koristi laser

Stručnjaci tvrde da će Iron Beam biti puno isplativiji od Iron Domea kod kojega jedan projektil košta više od 50.000 dolara. Sustav će koristiti laser od 100 kilovata koji će stajati zanemariv iznos.

Dizajniran je da bude ugrađen u postojeću izraelsku mrežu protuzračne obrane. Dok je Iron Dome razvijen izričito za obranu od manjih raketnih udara, vojni stručnjak David Hambling navodi da je Iron Beam dizajniran kako bi djelotvorno odgovorio na rastuću prijetnju dronovima.

“Iron Dome je nauspješniji sustav te vrste u svijetu”, rekao je za Newsweek i dodao da je u nedavnim napadima Hamas nadvladao taj sustav ispaljivanjem više raketa nego što je mogao popratiti u istom trenutku. “Jasno je da Iron Dome ima ograničenja koliko raketa može istovremeno zaustaviti”, dodao je Hambling.

Obara rakete brzinom svjetlosti, no ima manu

U jednom od nedavnih napada Hamas je ispalio oko 5000 raketa u samo 20 minuta, navodi Hambling, što bi Izraelu predstavljalo astronomski trošak za presretanje. S obzirom na trošak za izraelsku vojsku Iron Beam osigurava “efektivno neograničen spremnik”, rekao je Hambling.

“Iron Beam može ispaljivati ​​dok ima napajanje bez kojega ne funkcionira, s cijenom po hicu od možda jednog dolara. Može se brzo prebacivati ​​s jedne mete na drugu, udara brzinom svjetlosti i brzo obara rakete redom kako one dolaze”, objasnio je.

Iron Beam može ciljati na dolazne prijetnje od “nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara”, navode proizvođači bez otkrivanja više detalja. “Jedna od mana je što laser neće raditi u lošim vremenskim uvjetima”, rekao je Uzi Rubin, bivši direktor Izraelske organizacije za raketnu obranu unutar izraelskog Ministarstva obrane.

Proizvođač Rafael i izraelski obrambeni dužnosnici pohvalili su se prošle godine da su uspješno dovršili niz revolucionarnih testova uživo u kojima su presreli projektile, bespilotne letjelice i rakete kao i druge prijetnje u različitim scenarijima.