Kako bi, posve neočekivano, rat na Bliskom istoku mogao postati prijetnja Ukrajini. Analitičari: 'Sve ovisi o idućem potezu Izraela'

Stručnjaci su zabrinuti, svima je na umu isto pitanje: ima li SAD dovoljno oružja za Ukrajinu i Izrael?

Naoružavanje Ukrajine i Izraela izazov za SAD

Američki proizvođači oružja pripremaju se ubrzati isporuke oružja Izraelu iako su već pod pritiskom zbog naoružavanja Ukrajine i popunjavanja iscrpljenih zaliha Pentagona. Analitičari to smatraju velikim izazovom za već ionako opterećenu vojnu industriju.

Ukrajina je primila stotine tenkova i oklopnih vozila, a Izrael uglavnom traži streljivo. Na vrhu izraelskog popisa željenog oružja su projektili za njegov proturaketni obrambeni sustav Iron Dome, precizno streljivo zrak-zemlja i tenkovska granata kalibra 120 mm.

Uskoro bi mogli trebati iste sustave

Analitičari navode kako bi Izrael uskoro mogao zatrebati istu vrstu vođenih sustava projektila kakvih već sada nema dovoljno u Ukrajini. To uključuje i dronove te topničke granate od 155 mm.

Usred paralize američkog Kongresa američki predsjednik Joe Biden zatražio je zastupnike odobravanje 70 milijardi dolara pomoći Ukrajini i Izraelu. Obratio se naciji iz Ovalnog ureda iz kojeg se predsjednici obraćaju samo u posebno važnim trenucima. Tražio je podršku Amerikanaca za obranu saveznika – Izraela i Ukrajine što mnogi smatraju riskantnim potezom koji bi mogao udaljiti dio birača.

U nedjelju je obećao opskrbiti Izrael i Ukrajinu svim oružjem koje im je potrebno za napredak u sukobima s Hamasom i Rusijom. Istaknuo je da može održati to obećanje i u Pentagonu održati razinu zaliha potrebnu za druge nepredviđene situacije, primjerice rat oko Tajvana.

“Mi smo SAD, zaboga, najmoćnija nacija u povijesti, ne u svijetu nego u povijesti svijeta”, rekao je u nedjelju Biden. “Možemo se pobrinuti za njih i dalje održavati našu cjelokupnu međunarodnu obranu”, dodao je.

Zanemarili proizvodnju oružja

Analitičari smatraju da je rat u Ukrajini bio poziv na uzbunu američkoj vojnoj industriji koja se fokusirala na tehnološki napredne sustave nadzora i izviđanja u protuterorističkim misijama i odvraćanju Kine na Pacifiku.

Pritom su zanemarili proizvodnju oružja potrebnog u tradicionalnom kopnenom ratu. Brzi prelazak na povećanje proizvodnje tradicionalnog oružja ometen je i postpandemijskim nedostatkom zaliha i radne snage.

“Ako ovo oružje pošaljemo u Izrael, morat ćemo pokrenuti još jedan dio industrije, možda i prije nego smo mislili”, kazala je Cynthia Cook iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Izrael ima svoju proizvodnju

Za razliku od Ukrajine, Izrael ima vlastitu vojnu industriju i napredno oružje. Niti jedna tvornica nije bila na meti napada Hamasa. Uz to, Izrael od SAD-a prima vojnu pomoć u vrijednosti od gotovo 4 milijarde dolara godišnje, uključujući oko 500 milijuna dolara za zračnu i raketnu obranu.

Osim toga, Izrael je i kupac američkog oružja. Otprilike 53,5 milijardi dolara uložio je u proteklih sedam desetljeća u američko oružje. Sad mu stiže još naoružanja.

Jedan američki vojni dužnosnik rekao je da SAD “brzo osigurava” izraelskoj vojsci dodatne resurse, uključujući streljivo i opremu. Prve dvije pošiljke ubrzane vojne pomoći stigle su u Izrael prošli tjedan, uključujući bombe malog promjera i drugo streljivo.

Najavljeno povećanje isporuka

SAD je najavio povećanje isporuka projektila za protuzračnu obranu Iron Dome. Riječ je o sofisticiranom obrambenom štitu kratkog dometa dizajniranom za zaštitu od raketa i topničkih granata ispaljenih iz Gaze.

“Dostavit ćemo projektile kako bi Izrael imao sve što mu je potrebno za zaštitu svojih građana i gradova”, navodi američki vojni dužnosnik. Očekuje da će Izraelu biti potrebni i dodatni projektili.

Izrael traži projektile protuzračne obrane Tamir. To je zajednički projekt američkog proizvođača RTX-a (nekad Raytheon Technologies) i izraelske grupe Rafael Advanced Defense Systems. Sastavljani su u Izraelu. RTX je odbio komentirati trenutno stanje proizvodnje Tamira, navodi Financial Times.

Traže i sustave zrak-zemlja

Drugo oružje koje traži Izrael su sustavi zrak-zemlja poput streljiva za izravni napad (JDAM), rakete Hellfire i bombe malog promjera (SDB), što bi SAD mogao puno lakše dobaviti s obzirom na velika ulaganja u proizvodnju. Osim toga, skok potražnje bit će blagodat za proizvođače.

Rakete Hellfire proizvodi Lockheed Martin, dok Boeing proizvodi JDAM i SDB. Bilo bi lako povećati proizvodnju posebice JDAM-ova, navode analitičari. Postoji višak kapaciteta za projektile Hellfire jer je američka vlada usporila vlastitu nabavu posljednjih godina. Izrael će također trebati tenkovske granate kalibra 120 mm, koje proizvodi General Dynamics.

Dionice proizvođača naglo porasle

Dionice Lockheeda, RTX-a, Northrop Grummana i General Dynamicsa, četiri velika Pentagonova izvođača, naglo su porasle od napada Hamasa 7. listopada. Samo dionice Boeinga nisu uspjele ojačati.

Opskrba oružjem ovisit će o obliku rata koji će se dalje voditi i hoće li očekivana kopnena ofenziva Izraela u Gazi aktivirati druge naoružane skupine, uključujući Hezbollah. Sukob s Hezbollahom značajno bi povećao potrebe Izraela pa bi postao izravna konkurencija Ukrajini, navode analitičari.

Svi promatraju sjevernu granicu

“Svi promatraju sjevernu granicu i Hezbollah. Ako se to aktivira, morat ćemo razgovarati o drugačijoj vrsti sukoba”, rekao je Mark Cancian, viši savjetnik u programu međunarodne sigurnosti Centra za strateške i međunarodne studije.

“Čak i ako diplomatski napori SAD-a uspiju spriječiti Hezbollah da otvori sjevernu frontu, način ratovanja Izraela u Gazi odredit će njegovu potrebu za naoružanjem”, dodao je.

Ako Izrael ostane na borbi s daljine, trebat će mu manje streljiva, no duža i cjelokupna invazija na gusto naseljeni teritorij naglo bi povećala izraelsku potrebu za američkim oružjem. “Krenu li u potpuni kopneni napad, u to će im slučaju trebati puno streljiva”, rekao je Cancian.