Napad Irana na Izrael navodno je neizbježan. Bijela kuća poručuje: 'Branit ćemo ih'

Izrael iščekuje napad Irana ili njegovih posredničkih militantnih skupina

Israel Prime Minister Benjamin Netanyahu (back) greets US President Joe Biden upon his arrival at Tel Aviv's Ben Gurion airport on October 18, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Biden landed in Israel on October 18, on a solidarity visit following Hamas attacks that have led to major Israeli reprisals. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Navodno neizbježan napad Irana na Izrael je stvarna i uvjerljiva prijetnja, priopćila je u petak Bijela kuća i ponovila da SAD svoju predanost obrani Izraela uzima ozbiljno.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Kirby je dodao da SAD, u svijetlu prijetnje iz Teherana, propituje snagu i spremnost vlastitih vojnih snaga u regiji te da vrlo pomno prati razvoj situacije.

Američki dužnosnici u četvrtak su za katarsku televizijsku kuću Al Jazeeru potvrdili da bi SAD mogao intervenirati kako bi pomogao Izraelu da se obrani od iranskog raketnog napada.

Izrael očekuje napad Irana

Izrael, u međuvremenu, napeto iščekuje napad Irana ili iranskih posredničkih militantnih skupina s obzirom na znakove moguće odmazde za napad na iransko veleposlanstvo u Damasku u kojem je ubijen visoki iranski zapovjednik, pripadnik Iranske nacionalne garde (IRCG).

Neke zemlje, uključujući Indiju, Francusku i Rusiju, upozorile su svoje građane da ne putuju u regiju u kojoj već sedam mjeseci traje rat između Izraela i Hamasa.

Izraelska vojska je u četvrtak objavila da nije izdala nikakve nove upute civilima, ali da su njegove snage na visokom stupnju pripravnosti i spremne za sve scenarije.

‘Bit će im teško neuzvratiti’

Izrael nije preuzeo odgovornost za zračni napad 1. travnja u kojem je ubijen general bojnik Mohamed Reza Zahedi, ali ajatolah Ali Hamenei je krivicu pripisao Izraelu i poručio da zbog toga “mora biti kažnjen i da će biti kažnjen”.

“Za Iran će biti vrlo teško neuzvratiti”, rekao je Raz Zimmt s Izraelskog instituta za studije nacionalne sigurnosti. “I dalje vjerujem da Iran ne želi ući u puni, direktni vojni sukob s Izraelom, a zasigurno ne sa SAD-om, ali mora nešto učiniti”, ocijenio je Zimmt.

Kako Iran na napad u Damasku gleda kao na napad na vlastiti teritorij, Zimmt smatra da je direktan napad na izraelsko tlo Irana, a ne njegovih skupina poput libanonskog Hezbolaha, stvarna mogućnost. Također vjeruje da ne treba isključiti rizik izraelske odmazde na sami Iran.