Neofašisti slave odluku najvišeg talijanskog suda. Upravo im je dopušteno da, osim u nekim uvjetima, slobodno uzdižu desnicu

Izvođenje fašističkog pozdrava zločin je samo ako ugrožava javni poredak ili riskira oživljavanje zabranjenih fašističkih stranaka

Talijanski Kasacijski sud donio je presudu koju neofašisti nazivaju povijesnom pobjedom. Kako prenosi Guardian, Kasacijski sud, koji je najviši sud u toj zemlji, je odlučio da je „izvođenje fašističkog pozdrava zločin samo ako ugrožava javni poredak ili riskira oživljavanje zabranjenih fašističkih stranaka.“

Kasacijski sud ovom je presudom ujedno naredio novo suđenje za osam neofašističkih militanata koji su izvodili fašistički pozdrav u Milanu 2016. kada su obilježavali godišnjicu ubojstva militanta u gradu 1975. godine. Ova presuda znači da fašistički pozdrav, ako ga se izvodi u komemorativne svrhe, poput nedavnog okupljanja neofašista u Rimu, neće biti zločinom.

„Ova odluka znači da rimski pozdrav nije zločin osim ako ne stvara konkretnu opasnost od uspostave fašističke stranke ili ako ima druge ciljeve poput rasne diskriminacije i nasilja“, kazao je Domenico di Tullio, odvjetnik dvojice optuženika.

‘Ovo je povijesna pobjeda’

Za fašistički pozdrav, koji je u Italiji poznat i kao rimski pozdrav, važna su dva zakona, tzv. Zakon Scelba iz 1952. koji je zabranio novu uspostavu Mussolinijeve fašističke stranke i tzv. Zakon Mancino, iz 1993. koji brani rasističko nasilje i govor mržnje. Današnja odluka suda dolazi nakon što se svijetom proširila snimka stotine muškaraca koji su izvodili fašistički pozdrav na skupu u Rimu.

Tada su obilježili 46. godišnjicu ubojstva trojice militanata iz neofašističke stranke koja je osnovana nakon Drugog svjetskog rata. Ta stranka se na kraju pretvorila u onu koju sada vodi premijerka Giorgia Meloni, Braća Italija. Meloni kaže da je stranka sada konzervativni prvak domoljublja i tvrdi da u stranci nema nostalgičnih fašista, rasista ili antisemita.

Skup se održava svake godine van zgrade u kojoj je prije bilo sjedište stranke, na istoku Rima. Neofašistička stranka koja je organizirala događaj, CasaPound, ovu je presudu nazvala „povijesnom pobjedom.“ „Naravno da ćemo nastaviti s rimskim pozdravom“, kazao je Luca Marsella, glasnogovornik stranke.