Video. Snimka koja je šokirala Italiju: 'Rim, 7. siječnja 2024. Čini se kao 1924.'

Na videosnimci muškarci stoje u redovima i pozdravljaju ukočenih dignutih ruku i triput uzvikujući 'prisutni'

Fašistički pozdrav u Rimu
FOTO: Screenshot/X

Talijanski oporbeni čelnici pozvali su desničarsku vladu Giorgie Meloni da zabrani neofašističke grupe nakon što se pojavila jeziva snimka stotine muškaraca u fašističkom pozdravu tijekom događanja u Rimu.

Okupilo se mnoštvo ispred bivšeg sjedišta Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svjetskog rata koja je na kraju prerasla u stranku Braća Italije čija je članica i Meloni.

Godišnje okupljanje obilježilo je 46. godišnjicu ubojstva trojice militanata iz mladeži sada već nepostojeće stranke na Via Acca Larentia u istočnom dijelu grada u nedjelju.

Muškarci u redovima uzvikuju pozdrav

Na videosnimci, koja se širi društvenim mrežama, muškarci stoje u redovima i pozdravljaju ukočenih dignutih ruku i triput uzvikujući “prisutni”. Jedan od okupljenih uzvikuje “Za sve poginule suborce!”, što je tipičan poklič neofašista, navodi The Guardian.

“Rim, 7. siječnja 2024. Čini se kao 1924. Ono što se dogodilo je neprihvatljivo. Neofašističke skupine moraju biti raspuštene, kao što je navedeno u ustavu”, smatra Elly Schlein, čelnica Demokratske stranke lijevog centra.

Carlo Calenda, čelnik centrističke stranke Akcija, rekao je: “Ovo je neprihvatljiva sramota u europskoj demokraciji”. Fašistički režim Benita Mussolinija preuzeo je vlast nakon “marša na Rim” u listopadu 1922., a u travnju 1924. osigurao je veliku pobjedu na općim izborima prije nego što je ugasio talijanski višestranački sustav.

Reorganizacija Mussolinijeve stranke zabranjena

Reorganizacija Mussolinijeve fašističke stranke bila je zabranjena talijanskim poslijeratnim ustavom koji je zabranjivao iskazivanje fašističke ideologije i propagande.

Međutim, neofašističke skupine kao što je MSI, koju je utemeljio Giorgio Almirante, ministar u Mussolinijevoj vladi, uspjele su zaobići zabranu korištenjem drugog imena i tvrdeći da su nove političke snage. Braća Italije su politički potomak MSI-ja.

Tijekom svoje izborne kampanje, Meloni je pokušala svoju stranku distancirati od njezinih neofašističkih korijena, rekavši da je prije nekoliko desetljeća poslala “fašizam u povijest”.

‘Stranka svjetlosnim godinama daleko’

Danas je Fabio Rampelli, političar Braće Italije i potpredsjednik donjeg doma, rekao da je stranka “svjetlosnim godinama daleko” od neofašizma. Rekao je da, iako se Braća Italije nisu odrekla “sjećanja na tri dječaka barbarski ubijena prije 46 godina, ne sudjeluje u takvoj vrsti demonstracija”. “To nije naš stil, to nije naša filozofija”, dodao je Rampelli.

Ministar vanjskih poslova koji predvodi Melonijevu koalicijsku saveznicu Forza Italia Antonio Tajani, rekao je da svako slavljenje diktature treba osuditi. Lokalne i regionalne vlasti dopuštaju godišnju komemoraciju ubojstava u Acca Larentiji.

Meloni predstavlja svoju stranku kao konzervativnu zagovornicu patriotizma i tvrdi da nema “nostalgičnih fašista, rasista ili antisemita u Braći Italije”.