Nije trebalo dugo. Vandaliziran spomenik velikom Smoji, netko ga je noćas zalio plavom bojom

Sve istražuje splitska policija

FOTO: Dalmatinski portal

Svega tjedan dana prošlo je od svečanog otkrivanja spomenika Miljenku Smoji na splitskoj Matejušci, a netko ga je već vandalizirao. Splitska policija istražuje tko je u četvrtak navečer plavom bojom zalio tek nedavno otkriven spomenik.

Po prvim informacijama, netko nepoznat je pod okriljem noći zalio spomenik i ploču na kojoj piše Smojino ime te mu oko vrata stavio ručnik FK Partizan. Prvi su jutros to primijetili ribari s Matejuške od kojih je netko o svemu obavijestio policiju. Djelatnici gradske komunalne tvrtke već su na terenu, gdje čiste bistu i ploču.

Policija je potvrdila da je dojavu o tom vandalskom činu dobila jutros oko 9 sati zbog čega su poslali ekipu na teren.

Izvor: Dalmatinski portal
Izvor: Dalmatinski portal

Godina Miljenka Smoje

Mjesto događaja se fotografira, a očekuje se i kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo tko stoji iza tog nedjela. Spomenik Miljenku Smoji, novinarskom bardu i velikom kroničaru grada Splita, svečano je otvoren u četvrtak na Matejušci, u čast sto godina od njegova rođenja.

Grad Split je 2023. proglasio Godinom Miljenka Smoje u kojoj će biti održano stotinjak predstava, izložbi, promocija i mnogih drugih obilježavanja kao spomen na tog novinarskog barda Dalmacije. Spomenik Smoji je autorsko djelo akademskih kipara Aleksandra i Ante Guberine, a nalazi se na sjevernoj strani Matejuške odakle će Smoje zauvijek gledati na Veli Varoš, Prokurative i Marjan.