Novi detalji tragedije u Zadru. Zet stradale bake: 'Supruga ju je pronašla, pas je stajao iznad nje'

'Psa je moja supruga odmah zaključala u kupaonicu, a onda mu je u stanu veterinar kojeg je pozvala policija dao omamljujuće sredstvo'

Antonio Dragić
FOTO: Screenshot/Dnevnik Nove TV

Nakon vijesti o smrti 82-godišnje žene u Zadru koju je u stanu izgrizao pas pasmine američki staford, izlaze novi, šokantni detalji ove tragedije. MORH je objavio da je privedena djelatna osoba osumnjičena za “teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno izvan službe”.

Riječ je o vlasniku psa, unuku nesretne starice koja je pronađena mrtva jučer rano ujutro. Nad njim se kriminalističko istraživanje u zadarskoj policiji. Obdukcija je potvrdila da je žena preminula od posljedica ugriza psa. Brigu o psu preuzela je nadležna veterinarska služba.

Žena bolovala od srčane bolesti

Antonio Dragić, zet preminule žene, navodi da je 82-godišnjakinja bolovala od srčane bolesti. “Supruga me u 5 sati ujutro nazvala telefonom iz stana te mi rekla kako je pronašla tijelo svoje majke obliveno krvlju, a pas je stajao iznad nje. Došao sam odmah u stan oko 5:30, a tamo je već stigla i policija”, rekao je.

“Psa je moja supruga odmah zaključala u kupaonicu, a onda mu je u stanu veterinar kojeg je pozvala policija dao omamljujuće sredstvo, budući da se radi o psu teškom 50-ak kilograma. Psa su potom odveli u azil”, kazao je Dragić. Navodi da je njegova supruga očajna zbog ovakve smrti svoje majke, piše Novi list.

“Pitanje je li je pas izgrizao dok je bila živa ili joj je pozlilo pa je preminula zbog slabog srca ili visoke životne dobi. Pas je čistokrvni američki staford, a vlasnik je nećak moje supruge, sin njezinog brata. On je u vojnoj službi izvan Zadra, zbog čega je ostavio psa na čuvanje”, navodi Dragić.

Prije tragedije bili u šetnji sa psom

“Bili smo supruga i ja s ovim psom dan prije ovog tragičnog događaja u jednom kvartovskom kafiću, popili smo piće, bili smo tamo sat vremena, a pas je cijelo vrijeme ležao pored nas. Tko je mogao znati da će se ovakvo što dogoditi”, navodi Dragić i dodaje da su bili u šetnji sa psom prije nego su ga vratili u stan.

Oko 22 sata su se vratili jer je njegova supruga trebala ujutro otići na posao. “Ovaj pas je živio s obitelji našeg nećaka u njihovom stanu u Zadru. S nećakom sam se nakon ove tragedije čuo preko poruka, trebao je utorak navečer doći u Zadar, no doznali smo kako ga je vojna policija zaustavila i odvela. Suprugu i mene su, nakon što su policajci počeli provoditi očevid u stanu, odveli u policijsku postaju”, opisuje Dragić.

Navodi da je bio u policiji na obavijesnom razgovoru koji je trajao dvadesetak minuta te da su ih pitali gdje su bili u trenutku napada na pokojnu ženu. Njegova supruga je ostala u policijskoj postaji do 18 sati, navodi Dragić i dodaje kako će pas najvjerojatnije bili uspavan.

Pas je star osam godina

Pas je star osam godina i nikada nije pokazivao znakove agresivnosti. “Ja ga ne znam puno, to je pas od nećaka pokojnice. Ona ga je prihvatila zato što je dečko u vojsci, ročnik. Sam živi, nije ga imao gdje ostaviti, a voli ga. Dva mjeseca je on već kod njih u stanu. Sad što se dogodilo, tko to može znati. To je jako žalosno. Tragedija”, rekao je Dragić.

Pas je, navodi u Dnevniku Nove TV, bio socijaliziran i nije pokazivao nikakve znakove agresije. “Jedino možda neki krivi potez pokojnice, tko to može znati. Ne znam puno o psima”, rekao je. Njegov je nećak trenutačno pritvoren.

“Dečko nije ništa kriv, on je ročnik u vojsci u Požegi. Ne može vjerovati. Kad sam se čuo s njim, kaže – ‘Možda je ona pala pa je on išao pomoći…’ Ne bih vam znao reći, on ga poznaje bolje. Nažalost, dečko je sad u zatvoru, njegov je pas, a ipak je to nasilna smrt”, zaključio je Dragić.

‘Može biti član obitelji kao i drugi’

Dugogodišnji uzgajivač američkih stafordskih terijera i osoba koja pri Hrvatskom kinološkom savezu vodi registar za opasne pse Mladen Ercegović navodi da, iako se u javnosti stafordi doživljavaju kao jedna od najagresivnijih pasmina, mogu biti izuzetni kućni ljubimci i članovi obitelji kao i svaki drugi pas.

“Radi li se doista o američkom stafordskom terijeru trebalo bi utvrditi rodovnicom koja je ona jedini garant da se odredi neka pasmina. Pas koji je odgovoran za ovu tragediju možda nije pas te pasmine. Tko zna što se dogodilo, kakav je povod bio, puno stvari može igrati ulogu. Američki stafordski terijer ne pripada u najopasnije pasmine pasa”, navodi Ercegović.

Dodaje da u Hrvatskoj ima tisuće staforda koji žive s obiteljima u stanovima i “nema šanse da se ovakvo što dogodi”. No, napominje kako pas može neku osobu ugristi za, primjerice, neku žilu pa osoba iskrvari i umre. “A to se dogodilo jer ste mu, primjerice, htjeli uzeti kost. Iza toga vas pas odmah počne lizati, maziti se, ali vam je nanio takvu ozljedu da iskrvarite. To nikad nitko neće saznati”, navodi.

Pas pruža otpor prema osobama

Ercegović smatra da, ako osoba koja se nije nikad sa psom bavila i nema s njim kontakta, pokuša napraviti nešto što radi vlasnik – pas će pružiti otpor. Krivicu za sve što se dogodi kinolog vidi u čovjeku. “Ako govorimo o tome da pas nije odgojen, već da je prepušten sebi i svojim prirodnim karakteristikama, postoji više pasmina pasa koje su za čovjeka puno opasnije od američkog stafordskog terijera”, navodi.

“No ako pas ove pasmine nije odgojen, onda je to problematičan pas, ne samo za obitelj, nego i za okolinu te za druge životinje”, kazao je Ercegović i dodao da je pas koji je odgovoran za ovu tragediju vjerojatno jedinka psa koja je lošeg karaktera i koja je loše odgojena, bez obzira na to što ovakvo ponašanje nije njena karakteristika.