Novi veliki uspjeh ukrajinskih branitelja: srušena su još dva ruska borbena aviona, kruže prve snimke

Zrakoplovi su oboreni jutros u blizini Mariupolja

Ukrajinske zračne snage objavile su da su oborile dva ruska borbena zrakoplova. “Zračne snage Oružanih snaga Ukrajine jutros su uništile dva ruska zrakoplova koji su napadali položaje naših trupa navođenim zračnim bombama. Hvala vam na vašem trudu!”, napisao je načelnik Glavnog stožera ukrajinske vojske Oleksandr Sirski na Telegramu.

Građani Mariupolja čuli su dvije eksplozije u gradu oko 9.16 ujutro, a jedan od zrakoplova pao je blizu sela Ribatske, petnaest kilometara južnije, rekao je savjetnik gradonačelnika Mariupolja, Petro Andriuščenko za Kyiv Post. Snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju helikopter koji kruži oko navodnog mjesta nesreće.

Ukrajinci se oslanjaju na protuzračnu obranu

Prema pisanju Kyiv Independenta, oboreni su Su-34 i Su-35S, a oni su najnoviji u nizu oborenih ruskih zrakoplova. Tri ruska borbena zrakoplova, dva Su-34 i Su-35, ukupno vrijedni više od 100 milijuna dolara, oborena su tijekom vikenda, rekao je zapovjednik zračnih snaga. Ukrajina je u siječnju oborila i vojni promatrački avion Beriev A-50, čija je proizvodnja navodno koštala 330 milijuna dolara.

Od početka rata, Rusija je izgubila više od 330 zrakoplova, pokazuju podaci Ukrajine. Institut za proučavanje rata (ISW) još je u prosincu istaknuo kako postoje naznake da je češće obaranje zrakoplova natjeralo Rusiju na mijenjanje svoje zračne strategije, pa su sada smanjili broj letova.

Ruske zračne snage daleko su nadmoćnije od ukrajinskih, koje imaju mnogo manje zrakoplova, koji su usto i znatno stariji modeli. No, Ukrajina je uspjela natjerati ruske zrakoplove na ograničenu ulogu u borbama, uglavnom zahvaljujući svojim sustavima protuzračne obrane kako bi ih zadržala u vlastitom zračnom prostoru i onesposobila za let iznad Ukrajine.