Objavljeni detalji. Poznato gdje će i kada biti pokopan Aleksej Navaljni

Navaljni, čelnik ruske oporbe i najistaknutiji Putinov kritičar, umro je u arktičkom zatvoru 16. veljače

(FILES) A protester holds candles and a picture of the late opposition leader Alexei Navalny, during a demonstration organised by the association "Russie-Libertes" at the Esplanade du Trocadero in Paris, on February 22, 2024. Russian opposition leader Alexei Navalny's funeral service will be held at a church in southern Moscow on March 1st 2024, allies of the politician said. "Alexei's funeral will be held in a church ... in Maryino on 1 March at 14:00 (1100 GMT). Come in advance," his team said in a social media post on February 28, 2024. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
FOTO: AFP

Aleksej Navaljni, čelnik ruske oporbe i najistaknutiji kritičar Vladimira Putina, koji je umro u arktičkom zatvoru 16. veljače, bit će pokopan u petak u Moskvi, potvrdila je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš. Pogreb će se održati na groblju Borisovskoje, nakon komemoracije u četvrti Marjino.

Glasnogovornica Navaljnog u utorak je rekla da se njegov tim bori oko pronalaska pogrebnog poduzeća, budući da neki odbijaju održati obred kada saznaju tko je pokojnik. Udovica Julija Navaljna, kao i niz svjetskih čelnika, izravno su okrivili ruskog predsjednika Putina za njegovu smrt, piše BBC.

Problemi s datumom pogreba

Navaljnijev tim isprva je htio održati sprovod 29. veljače, ali “ubrzo je postalo jasno da tog dana u blizini nema nijedne osobe koja bi mogla iskopati grob”, napisao je na Twitteru Ivan Ždanov, direktor Zaklade za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog.

Ždanov piše da je mogući razlog tome što bi ruski predsjednik Putin istoga dana trebao održati svoje godišnje obraćanje Saveznoj skupštini. “Kremlj razumije da nikoga neće biti briga za Putina i njegovo obraćanje na dan Aleksejeva oproštaja”, piše Ždanov, koji je pozvao ljude da dođu ranije “kako bi imali priliku reći zbogom Alekseju”.