Orban žestoko protiv otvaranja pregovora EU s Ukrajinom: 'Pa to je najkorumpiranija država na svijetu'

Mađarski premijer nema namjeru odustati od protivljenja

Hungary's Prime Minister Viktor Orban gives his speech in Hungexpo Fair and Exhibition Centre of Budapest on November 18, 2023, after he was re-elected leader at the congress of the governing right-wing Fidesz party. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
FOTO: AFP

Mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za francuski Le Point ponovio je svoje protivljenje otvaranju pregovora s Ukrajinom o pristupanju te države Europskoj uniji, ali je nagovijestio otvorenost prema kompromisu u drugim pitanjima. Orban, između ostalog, smatra da Ukrajina nije spremna za pregovore, a osporio je i procjenu Europske komisije da je Ukrajina napredovala.

“Ukrajina je poznata kao jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Ovo je smiješno! Ne možemo donijeti odluku o pokretanju procesa pregovora o pristupanju”, rekao je Orban u intervjuu. Smatra da bi prihvaćanje Ukrajine značilo dodatne troškove za proračun EU kao i veliki utjecaj na poljoprivrednu politiku Unije.

“Ukrajina je ogromna zemlja u kojoj je poljoprivredni sektor važan. Ako pustite da ta poljoprivreda uđe u europski poljoprivredni sustav, sutradan će ga uništiti. Bez transformacije našeg sustava poljoprivrednih subvencija, ne možemo ih pustiti unutra. Posljedice će biti strašne”, smatra.

Njegovanje odnosa s Moskvom

Orban, koji je nastavio održavati odnose s Moskvom čak i kad je EU nametnuo cijeli niz sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, već tjednima izjavljuje da Kijev nije spreman za početak pristupnih pregovora. Ipak, dao je naslutiti fleksibilnost po drugim političkim pitanjima. Na pitanje što ako Europska komisija odmrzne 10 milijardi eura za Mađarsku, Orban je rekao:

“Kad se pojavi neka dilema, obično je svrstavam u tri kategorije: povijesnu, stratešku i taktičku. Ukrajinsko pitanje je povijesno pitanje. Financijsko pitanje je taktičko. Moje iskustvo u politici naučilo me da tehnička pitanja poput novca nikada ne smijete povezivati ​​s povijesnim izazovima. Ako to učinite, riskirate totalni kaos. Zato ne želim dogovor oko ukrajinskog pitanja, ali ostajem potpuno spreman za to oko drugih pitanja”.

Njegov stav u suprotnosti je s onim Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije, koja je prošli tjedan preporučila da čelnici Unije daju Kijevu zeleno svjetlo za početak pregovora čim zemlja ispuni određene uvjete. Takva odluka zahtijeva jedinstvenu potporu europskih lidera.

Orbanove pritužbe na prava ukrajinskih Mađara

Guardianov dopisnik za srednju i istočnu Europu Shaun Walker piše kako je odnose između Kijeva i Budimpešte godinama trovao spor oko jezika i drugih prava mađarske zajednice u ukrajinskoj pograničnoj regiji Zakarpatje. Nacionalistička vlada Viktora Orbána ulijevala je novac u regiju, nudeći financijske subvencije za ukrajinske Mađare, dok se mađarska državna televizija često žali na represiju nad Mađarima u Ukrajini.

Međutim, pritužbe na jezična prava nisu u potpunosti neutemeljene, a europska su tijela više puta kritizirala Ukrajinu zbog njezine politike prema manjinskim jezicima, osobito nakon usvajanja zakona iz 2017. koji je ograničio upotrebu drugih jezika osim ukrajinskog. Bio je to potez koji je trebao smanjiti utjecaj ruskog jezika.

‘To pokazuje da je Orbanova zabrinutost lažna’

Ukrajinski parlament danas bi trebao raspraviti zakon koji će omogućiti školama u mađarskim područjima da svu nastavu drže na mađarskom, osim nastave ukrajinskog jezika, književnosti i povijesti. No, Orban, dakle, i dalje prijeti da će blokirati pristupanje Ukrajine EU.

“To pokazuje da su zabrinutosti oko jezika cijelo vrijeme bile lažne. Ovdje se ne radi o jezičnim pravima, radi se o nesklonosti Ukrajini i želji da se dodvori Putinu”, smatra jedan diplomatski izvor.

David Pressman, američki veleposlanik u Budimpešti, rekao je da “ozbiljno shvaćaju tretman etničkih Mađara i svih etničkih manjina u Ukrajini”. Dodao je da je na sastancima u Budimpešti opetovano nudio pomoć Sjedinjenih Država “kako bi pomogli u rješavanju zabrinutosti našeg saveznika Mađarske”, ali da niti jedan dužnosnik nije prihvatio njihovu ponudu da im pomognu u rješavanju tog pitanja.

Belgijski premijer: ‘Uvijek nađemo rješenje’

Na pitanje kakvu bi poruku svijetu poslao veto Viktora Orbána na otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da su i “u prošlosti imali teških trenutaka i uvijek nalazili rješenje”. “Ključno je da EU nastavi svoju potporu Ukrajini s financijske i vojne strane”, poručio je.