Peking kritizirao američku reakciju na izbore u Tajvanu: 'To šalje ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama'

'To je prva crvena linija koja se ne smije prijeći u kinesko-američkim odnosima', kažu

Chinese International Liaison Department Minister Liu Jianchao (5th R) meets with US Secretary of State Antony Blinken at the State Department in Washington, DC, on January 12, 2024. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP)
FOTO: AFP

Kineska vlada službeno se žalila Washingtonu zbog američke reakcije na izbore u Tajvanu, piše u nedjelju dpa. Ministarstvo vanjskih poslova Kine objavilo je u nedjelju da je SAD prekršio vlastito obećanje da će održavati samo kulturne i trgovinske odnose ili druge neslužbene veze s Tajvanom. “To također šalje ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za ‘neovisnost Tajvana'”, priopćilo je ministarstvo. “To snažno osuđujemo i odlučno se protivimo te smo iznijeli ozbiljne prigovore američkoj strani”, dodaje se u priopćenju.

Peking također ističe da je pitanje Tajvana “u samoj srži temeljnih interesa Kine te je prva crvena linija koja se ne smije prijeći u kinesko-američkim odnosima”. “Snažno osuđujemo i odlučno se protivimo tome te smo dali ozbiljne prigovore američkoj strani. Pozivamo SAD da prekine interakcije službene prirode s Tajvanom”, rečeno je.

SAD čestitao Laiju

SAD je čestitao pobjedniku tajvanskih predsjedničkih izbora izbora Lai Ching-teu, također poznatom kao William Lai, iz Demokratske progresivne stranke (DPP) koja se zalaže za neovisnost Tajvana. “Također čestitamo narodu Tajvana što je još jednom pokazao snagu svog snažnog demokratskog sustava i izbornog procesa”, priopćio je State Department u subotu.

State Department je poručio da se raduje suradnji s Laijem i čelnicima svih stranaka na promicanju “zajedničkih interesa i vrijednosti” i promicanju dugogodišnjeg neslužbenog odnosa u skladu s takozvanom politikom jedne Kine.

Osvojio je 40 posto glasova

Lai (64) osvojio je 40 posto glasova na izborima u subotu, ali je njegova stranka izgubila apsolutnu većinu u parlamentu. Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija, a DPP “separatističkom” strankom. U nedjelju je također šef kineske diplomacije upozorio da će svaki korak prema neovisnosti Tajvana biti “strogo kažnjen”. Peking, koji se nikada nije odrekao mogućnosti upotrebe sile kako bi vratio Tajvan u svoje okrilje, reagirao je na pobjedu Lai Ching-tea potvrdivši da to neće promijeniti ništa u “neizbježnom trendu ponovnog ujedinjenja Kine”.

“Ako bilo tko na otoku Tajvanu namjerava ići prema neovisnosti, oni… će pokušati podijeliti kineski teritorij i sigurno će biti strogo kažnjeni poviješću i zakonom”, rekao je Wang Yi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem, u Kairu. Za šefa kineske diplomacije, “kakvi god rezultati izbora bili, oni ne mogu promijeniti temeljnu činjenicu da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan njezin dio”.