Pet crnih nosoroga dovedeno u nacionalni park u Čadu. Ako prežive, ta veličanstvena vrsta može biti spašena

Dvjema ženkama koje u parku žive od 2018. godine pridružilo se još pet nosoroga

5-year-old black rhino Loijipu feeds on grass in Sera Rhino Sanctuary, Samburu County, Kenya on May 11, 2022. Loijipu is an orphan black rhino who became the first black rhino calf to be born in a community conservancy in Kenya. Sera Rhino Sanctuary, in Sera Conservancy, is the first community-run black rhino sanctuary in East Africa. Kenya has lost nearly 70% of its wildlife in the past 30 years. Many conservancies in Kenya are transforming their models towards a community-based approach that allows local communities to improve their livelihoods while promoting conservation and facing the impact of climate change that threatens severely many of these protected areas.
By placing communities at the centre of wildlife conservation and improving conservation incentives, conservancies in Kenya are securing livelihoods while reserving wildlife decline, resulting in the protection of Kenya’s iconic wildlife for the future generations. (Photo by LUIS TATO / AFP)
FOTO: AFP

Više od pet godina dvije ženke crnog nosoroga, inače ugrožene vrste, u nacionalnom parku Zakouma u Čadu živjele su usamljene. Ovoga tjedna konačno im je stiglo društvo. U Zakoumu, najstariji nacionalni park u Čadu, stiglo je čak pet novih crnih nosoroga, piše The Guardian.

Dvije ženke u park su dovedene 2018. godine s četiri druga nosoroga, no preostale životinje uginule su ubrzo nakon dolaska. Stručnjaci se nadaju da će ovoga puta ishod biti drugačiji, s obzirom na niz provedenih studija kako bi prilagodba nosorozima bila što lakša.

Otkriveno što je prvi put pošlo po zlu

Novih pet nosoroga je ukupno 36 sati putovalo zrakoplovom iz Limpopoa u Južnoj Africi. Pridošlice u park su zasad dobro i smjestile su se u svoje prostore. Poznato je i što je prije pet godina pošlo po zlu s preseljenjem životinja, kao i što su stručnjaci poduzeli da se ovog puta ne dogodi tragedija.

“Životinje su tada bile puštene na kraju kišne sezone, s objašnjenjem da je sve zeleno pa je stanište dobro. No kako se tlo isušivalo, došlo je do promjena u staništu pa životinje nisu mogle pronaći područja unutar parka na kojima bi živjela. Nisu dobivali pravu prehranu koja bi ih održala na životu”, rekao je Martin Rickelton, regionalni upravitelj afričkog parka.

U Čadu nosorozi izumrli prije 40 godina

Ovaj put će nosorozi provesti 14 dana u posebnim nastambama, prije nego što budu pušteni u širi park. ”Ključna promjena je ta da su životinje ovog puta dovedene u drugom godišnjem dobu, tako da sada ulazimo u sušnu sezonu. Imat veći prostor na raspolaganju”, objasnio je.

Stručnjaci se nadaju i da će se proširiti populacija zapadnog crnog nosoroga u Čadu. U toj zemlji ova životinja lokalno je izumrla prije više od 40 godina.

‘Nova prilika za veličanstvena stvorenja’

Zapadni crni nosorog živio je u Zakoumi do 1972., a krivolov je bio glavni uzrok izumiranja te vrste u Čadu. “Ova translokacija označava izvanrednu priliku, drugu šansu za crne nosoroge u Zakoumi i Čadu. Uspostavljanje održive populacije pokazuje našu predanost ispravljanju nepravdi iz prošlosti i osiguravanju sigurnije budućnosti za ova veličanstvena stvorenja”, rekao je upravitelj parka Cyril Pélissier.

Ova vrsta nosoroga nalazi se na crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) kao kritično ugrožena, sa samo 6487 jedinki na afričkom kontinentu. Krivolov je i dalje značajna prijetnja populaciji, a samo prošle godine lovokradice su ubile najmanje 561 crnog nosoroga.

Životinjski svijet u Zakoumi već godinama pati od neobuzdanog krivolova, najčešće zbog slonovače, što je dovelo do smanjenja broja slonova za 95 posto između 2002. i 2010. godine. Do 2025. planira se dovesti još najmanje 13 crnih nosoroga koji će se pridružiti sadašnjih sedam.