Policajac ozlijedio palac otvarajući vrata na službenom autu. Država mu mora platiti gotovo 5000 eura

Država je odbila zahtjev za odštetu jer tvrde da je za ozljedu kriv sam

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Na Općinskom sudu u Bjelovaru nedavno je jedan policajac dobio spor protiv države koja mu mora isplatiti gotovo 5000 eura jer je pretrpio ozljedu na radu. Točnije, još je 2018. godine razbio palac otvarajući vrata službenog automobila, piše Index.

Naime, policajac je došao na intervenciju u Zagrebu i “kada je trebao zamijeniti bateriju na UKW uređaju koja se nalazila u službenom automobilu, došao je do suvozačevih vrata i prilikom otvaranja vrata, koja su zapela, ozlijedio ručni zglob desne ruke i zadobio frakturu donjeg dijela palčane kosti”, piše u presudi.

‘Vrata su bila zaglavljena’

Medicinska dokumentacija potvrdila je da je policajac pretrpio tešku tjelesnu ozljedu. “Zbog ozljeda je trpio fizičke bolove, sve vidove straha, bila mu je potrebna tuđa pomoć i njega”, navodi se u presudi, a uz to piše i da je trpio “duševne boli zbog zaostalih trajnih umanjenja opće životne aktivnosti od minimalno 30 posto”.

Policajac tvrdi da je imao i troškove zbog odlaska liječniku i prijevoza te je tvrdio da je izgubio dio plaće jer je privremeno nije mogao raditi. Država je odbila zahtjev za odštetu jer tvrde da je za ozljedu kriv policajac jer se dogodila zbog njegove nepažnje na koju oni kao poslodavac nisu nikako mogli utjecati.

Detaljno je objasnio

Međutim, policajac je uspio uvjeriti sud da je do nesreće došlo jer su vrata auta bila zaglavljena, a ne zbog njegove nepažnje. “Sam je tužitelj detaljno je na raspravi objasnio na koji način je došlo do ozljeđivanja. Kada je desnom rukom krenuo ta vrata otvarati došlo je do jakog bola u palčanom dijelu šake, a očito je da su se vrata zaglavila”, navodi se u presudi, piše Index.

Sud je presudio da mu država mora isplatiti 4,954.18 eura, a mora i platiti sudske troškove.